A kormány 200 milliárdot szán a széles sávú fejlesztésekre

Vályi-Nagy Vilmos a Networkshop 2014 elnevezésű országos informatikai konferencia sajtótájékoztatóján kifejtette: a kormányzat az Európai Unió 2020-as céldátumánál 2 évvel korábban, 2018-ban szeretné elérni, hogy a széles sávú internetkapcsolat minden magyar háztartás számára biztosított legyen. Az államtitkár szólt arról, hogy a 200 milliárd forintból 80 milliárd forint lehet az európai uniós és magyar állami, 120 milliárd pedig a piaci hozzájárulás. Az ország egész területén kiépülő nagy kapacitású infokommunikációs hálózati infrastruktúrával teljessé válik a jelenlegi 60 százalékos lefedettség, tovább fejlődhet a digitális piac, a digitális gazdaság, az emberek pedig élvezhetik a széles sáv nyújtotta pénzügyi és adminisztratív előnyöket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat emellett fontosnak tartja a mobilhálózatok alapvetően piaci alapú fejlesztését is, és támogatja a hálózathasználat feltételeit nemzetközileg megkönnyítő szabályozásokat. Vályi-Nagy Vilmos kitért rá, hogy Magyarország a távközlési hálózatok fejlesztése terén vezető szerepet tölt be Közép-Európában, amit több, az elmúlt években indult kormányzati és piaci projektnek köszönhet. Hozzáfűzte: Magyarországon a hálózati kapacitás nemzetközi szinten is kiemelkedő, ezt bizonyítja a világ legnagyobb aktív, Budapest és Genf közötti, másodpercenként 100 gigabites adatátviteli kapcsolata is.

Az államtitkár azt mondta: Magyarország a közép-európai vezető szerepének megőrzése érdekében több százmilliárd forintot tervez költeni infokommunkációs beruházásokra a következő hétéves európai uniós költségvetési időszakban.

Azóta történt

  • Egy roppant érdekes IVSZ-közgyűlés

    Az biztos, hogy erős szakmai és érdekvédelmi szövetséggé nőtte ki magát az utóbbi években a szakmai szervezet – ám bizonyos tendenciák sokaknak nem tetszenek.

  • Milliárdokat fektet be egy multi Magyarországon

    Mintegy 11 millió eurós beruházással Magyarországon nyit fejlesztési központot a kínai bázisú Pactera nemzetközi IT-tanácsadó cég, amely már az első ütemben 230 új munkahelyet teremt.

  • HR-menedzser az új infokommunikációs államtitkár

    Kara Ákos 2010 óta országgyűlési képviselő, 2006 és 2010 között, majd 2011 februárjától a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke.

Előzmények