Szenzorokat a tornádóba is

2018-ra több mint húszmilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz a világon. Ezek az eszközök folyamatosan adatokat termelnek. Ezek valós idejű elemzése megkönnyíti a megfelelő döntések meghozatalát. A valós idejű adatfeldolgozásban és elemzésben fontos szerepet játszik majd az úgynevezett „Fog Computing”, vagyis a Felhő mellett megjelenő Köd.

A nagy adattömegekben komoly üzleti, szakmai és tudományos lehetőségek rejlenek. Az adatok valós idejű elemzéséből jobb döntések, jobb erőforrás-gazdálkodás és versenyelőny származhat. Az adatgyűjtés és adatelemzés révén olyan információkra tehetünk szert, amelyek felhasználásával javítható például az ügyfélkiszolgálás, előre jelezhetők a piaci igények, felgyorsítható a termékfejlesztés, vagy biztosítható például az időben érkező kellékanyag-utánpótlás.

Egy Boeing 787-es fedélzetén óránként mintegy 40 terabyte-nyi adat keletkezik, amelynek csupán 1,25 százaléka kerül továbbításra adatközpontokba további feldolgozás és elemzés céljából. Hasonló a helyzet az egészségügyben is, ahol páciensenként akár 10 GB adat is keletkezhet évente.

Internet of Everything - egy korábbi jóslat, még 2011-ből
Internet of Everything - egy korábbi jóslat, még 2011-ből [+]

A valós idejű analitika (adatelemzés) a mezőgazdasági termelés fokozásában, illetve a veszteség mértékének minimalizálásában is fontos szerepet játszhat. A világ népessége 2050-re elérheti a kilencmilliárdot. Ennek következtében az élelmiszer iránti kereslet egyes becslések szerint közel 70 százalékkal fog növekedni. A pontosabb időjárás-előrejelzés lehetővé teszi például az ideális betakarítási időpontok meghatározását, így a terményhozam növelését, minőségének javulását. A megfelelő időben elvégzett növényvédelem pedig biztosíthatja az alacsonyabb környezeti terhelést.

Szintén az időjárás meghatározásában van szerepe azoknak az apró szenzoroknak, amelyeket rendre viharzónában szórnak szét. Amikor például felkapja ezeket egy tornádó, rengeteg értékes adat keletkezik. A valós idejű feldolgozással pontosabban meghatározhatóak ezek a jelenségek.

Egy másik példa az energiafelhasználáshoz kapcsolódik. Az energiahálózatok terhelésének kiegyensúlyozását a jövőben olyan, hálózatba kötött eszközökön futó alkalmazások teszik lehetővé, amelyek automatikusan – az energiaszükségletek folyamatos monitorozásával – megújuló energiára váltanak, vagy az éppen legkedvezőbb árakat kínáló szolgáltatóktól kezdhetnék vételezni a szükséges áramot. De említhetnénk a vízfogyasztás csökkenését előidéző, szenzorok jeleit feldolgozó rendszereket is.

A különbség a centralizáltság és a hierarchia
A különbség a centralizáltság és a hierarchia [+]

Ahogy a fenti példák is mutatják, a Big Data feldolgozás nélkül mit sem ér, a megfelelő és azonnali értékelésén alapuló döntések pedig sokszor elengedhetetlenek a hatékonyság fenntartásához. Ahhoz, hogy az Internet of Everything világában értelme legyen az analitikának, az adatokat el kell juttatni azokhoz a szakértőkhöz, akiknek ezekre valós időben szükségük van.

A Cisco várakozásai szerint a következő négy évben csaknem négyszeresére nő a valós idejű analitika területére irányuló kockázati tőkebefektetések mértéke. Mivel azonban a valós idejű kommunikáció nem mindig elérhető a hálózatok terheltsége, vagy akár rossz minőségű kapcsolat miatt, szükség van még a késleltetés és az esetleges hálózati terheltség problémáinak megoldására. Na, erre jó az úgynevezett „Fog Computing”, amely – a felhő kiegészítéseként - a hálózat „szélén” számítási és tárolókapacitást biztosít, és a hálózati csatlakozásról is gondoskodik. Előnye a felhővel szemben, hogy földrajzilag jól helyezve a ködben dolgozó gépeket használatukkal csökkenthető a késleltetés. További érdekességeket a Cisco honlapján olvashatnak a köd iránt érdeklődők.

Azóta történt

  • Hálózati eszközt ad ajándékba a Cisco

    A Meraki MR18 AP-hez három éves felhőmenedzsment licenc is jár, szintén ingyen. Erre mondják, hogy „most érdemes tanulni”?

  • Spamelni fog a CISCO?

    Erre, és még tíz másik kérdésre is válaszolt a cég azok közül, melyek felmerültek a fórumban az ajándék eszközökkel kapcsolatban.

  • A tökéletes esküvő receptje: ezüst-jodid

    Egy brit vállalkozás 41 millióért vállalja, hogy elhárítja a természeti akadályokat a házasságkötés elől.

Előzmények

  • Budapesten járt az SAP Big Data kamionja

    A német vállalat több tucat jól érthető felhasználási lehetőséggel demózta a Big Data és az M2M technológiák felhasználási lehetőségeit.

  • Mi is az a Big Data?

    Mekkora adatmennyiséget nevezhetünk nagynak? Miért kell neki külön nevet adni?