Hackerjáték indult az Adatvédelmi Napon

Adatvédelmi Nap

Ahogy megígértük, ma, a 3. Adatvédelmi Napon elindult a privátszférát erősítő technológiákkal foglalkozó PET Portál és az IT café közös szteganográfiai játéka. A játék két hétig tart, február 11-én zárul le.

A verseny szteganográfiai algoritmusok visszafejtéséről szól (az idei Hactivity résztvevői már kipróbálhatták magukat egy hasonló megmérettetésen). A szteganográfia igen régi és sokrétű üzenetrejtési módszer, mely – szemben a kriptográfiával – nem az üzenet tartalmát titkosítja, hanem magát az üzenet tényét igyekszik felismerhetetlenné tenni – ősrégi példa ennek egyik változatára a normál esetben láthatatlan, ám hő hatására megjelenő írás.

A digitális szteganográfia fájlokban, leginkább kép- vagy hangfájlokban elrejtett üzeneteket jelent. Ezt oly módon oldják meg, hogy a fájl manipulálása a lehető legkevésbé legyen feltűnő (az adott formátum, ez esetben sztegomédium „gyengeségeit” használják ki).

A jelenlegi, gyakorlatilag hackerfeladatot jelentő játékban az algoritmusok visszafejtése a cél. A játék 7 szintből áll, és cél, hogy minden szint algoritmusát visszafejtse a próbálkozó, s így eljusson az utolsó szintig is: egy algoritmus visszafejtésének eredménye természetesen a következő szint kulcsa. A szintek jellemzően egy sztegomédiumot tartalmaznak, amelynek tartalma utal az üzenetrejtés módjára.

PET Portal

A játékra két hét időtartamú, így a beküldési határidő 2009. február 11. A részletes útmutató és tájékoztató is a PET Portálon található, előzetesen csak annyit, hogy az számít nyertesnek, aki valamennyi szint kulcsát megszerzi, és meg tudja mutatni, hogyan szerezte meg azokat (pl. ismeri a rejtő algoritmust, forráskóddal, stb.).

Az első három célba érő játékos számít nyertesnek, ők az erkölcsi elismerésen kívül tárgyjutalomban is részesülnek.

Az első helyezés díját a Hacktivity IT-biztonsági konferencia szervezőbizottsága ajánlotta fel. A díj egy Samsung 2,5", 160GB, 5400 rpm, USB 2.0 külső HDD. A második helyezés díját az IT café informatikai portál szerkesztősége ajánlotta fel. A díj egy 10 000 Ft értékű ajándékcsomag. A harmadik helyezés díját az Információs Társadalomért Alapítvány ajánlotta fel. A díj egy Szabad adatok, védett adatok 2 tanulmánykötet, valamint egy tetszőleges – a díjazott által választott – kötetet az alapítvány eddigi kiadványai közül (Alma Mater sorozat és Intelligens Üzletvitel sorozat).

Azóta történt

Előzmények