Szuperszámítógép LEGO-ból és Rapsberry Pi-ből

A Southampton Egyetemen tanító Simon J Cox, néhány kollégája és hallgatója, illetve a professzor hat éves fia elsők között építettek szuperszámítógépet Rapsberry Pi és LEGO kockák felhasználásával.


[+]

Cox amint hozzáfért az elegendő mennyiségű filléres masinához, nekiállt kitalálni, hogyan lehetne ezekből valami igazán impozánsat készíteni. Egy teljesen átlagos Debian Wheezy rendszerrel indítottak, aztán mikor elkészültek, publikálták a teljes folyamatot, így bárki utánuk csinálhatja, ha van rá nagyjából 1 millió forintja.

A szuperszámítógép házát a hat éves fiú tervezte és építette meg, így ezzel a felnőtteknek nem kellett foglalkozniuk. Némi útmutatást persze adtak, arra kérték a srácot, legyenek ablakok is az építményen, hogy tudjanak szellőzni a bankkártya méretű egységek. Ezen felül a tesztelésből is kivette a részét a kissrác.


[+]

A gépeket Python és Scratch nyelveken programozták, egymással MPI-n (Message Passing Interface) keresztül kommunikálnak. Egy darab, 13 amperes áramforrás hajtja őket, és rengeteg switch kellett, hogy összekössék őket. A teljes rendszer 64 egységet tartalmaz, az ár pedig valamivel 2500 font alatt maradt, de ebben nincsenek benne a hálózati eszközök. A minden Pi-be elhelyezett 16 gigás SD kártya azonban igen.

Egy ingyenes plug-int, a Python Tools for Visual Studiot használták a fejlesztéshez. Cox egy interjúban elmondta, hogy az első teszt, amit lefuttattak, természetesen a Pi kiszámítása volt.

A gépet Iridis-Pi névre keresztelték, az egyetem Iridis nevű szuperszámítógépe után. Bár a kísérletet még 2012-ben kezdték meg, és 2013 októbere óta nem frissült az oldal, a történet újra aktuálissá vált, hiszen nemrégiben megjelent a Rapsberry Pi 2, melyben az idősödő 700 MHz-es ARMv6 utasításarchitektúrát használó Broadcom BCM2835 SoC-ot lecserélték négy darab 900 MHz-es ARM Cortex-A7 processzormagra (Broadcom BCM2836), ami az ARMv7 utasításarchitektúráját használja. Így a meglévő szoftverek mellett ez már képes az ARM GNU/Linux disztribúciók teljes skáláját és a Microsoft Windows 10-et is futtatni. A VideoCore IV GPU nem frissült az új chipben.

Azóta történt

Előzmények