T-Mobile: hozott is ajándékot, meg nem is

Leleményes, még ha az ügyfelek számára nem is túl örömteli módját választotta a T-Mobile Magyaroszág annak, hogy egyszerre feleljen meg a január elsejétől érvényes csökkentett áfa miatti árváltozásoknak, és ezzel párhuzamosan saját gazdasági érdekeinek. A mobilszolgáltató ugyanis némely szolgáltatásánál úgy csökkent, hogy valójában emel.

A T-Mobile közleménye szerint az előfizetéssel rendelkező ügyfelek számára a választható díjcsomagokban – a februárban megszűnő M csomagok kivételével – a havi-, perc-, sms-, mms-, internet- és WAP bruttó díjai szinte minden esetben csökkennek. (Vagyis némely esetben viszont nőnek vagy változatlanok maradnak, mindkét eset nettó áremelést jelent – a szerk.)

Változatlan Domino-ár, bónusszal

A csavarral a dominósokat örvendezteti meg a szolgáltató. "Domino kártyások számára a bruttó díjak nagy részének változatlansága mellett a mobilozás a minden feltöltési címletre bevezetésre kerülő 4 százalékos bónusszal lesz kedvezőbb" – tájékoztat a sajtóközlemény. "Januártól ugyanis a dominósok a kártya egyenlegének feltöltésekor a kifizetett összegnél többet mobilozhatnak majd. Ez azt jelenti, hogy például 2500 forint feltöltésénél 2600, 5000 forintosnál pedig 5200 forint, azaz mindig 4 százalékkal több kerül az egyenlegre és használható majd fel." A szolgáltató tehát úgy döntött, hogy az áfa csökkenésével nyert megtakarítást forintok helyett percekben "fizeti ki" a feltöltőkártyás ügyfeleknek.

 

Múlt heti hírünkben bíráltuk a Pannon GSM bejelentését, amelyben a bruttó telefondíjak csökkentését saját vívmányukként kommunikálták, holott valójában a szolgáltatások ára nem csökkent. A T-Mobile lépésének fényében mégis meg kell követnünk a Pannont, és elismernünk, hogy fogyasztóbarátabb döntést hozott. A Pannon ugyanis legalább azt a pénzt visszaadja (illetve nem kéri el), amit az állam az áfán megspórol nekünk, szemben a magenta szolgáltatóval, amely a dominósokat rákényszeríti, hogy ezt az összeget is az ő hálózatán keresztül beszéljék le.

A január 1-től érvényes előfizetéses és Domino díjszabás PDF-formátumban letölthető a beágyazott linkekről.

Frissítve:

A hír megjelenése után a T-Mobile Magyarország kifogásolta, hogy a Pannon GSM eljárását fogyasztóbarátabbnak neveztük, holott ugyanúgy lebeszélteti ügyfeleivel az áfa-kedvezmény összegét is, mint a T-Mobile. Utánajártunk a dolognak és azt találtuk, hogy a szolgáltatónak igaza van. Ugyanis a Pannon GSM sajtóközleményéből nem derült ki, hogy a feltöltőkártyás csomagok ára hogyan változik. Vagy inkább hogyan nem változik – a pre-paid kártyák fogyasztói ára a Pannon esetében sem csökken január 1-től egyetlen huncut forinttal sem. A közlemény alapján így tévesen feltételeztük, hogy januártól az áfa-csökkenés mértékével olcsóbban lehet majd Pannon-feltöltőkártyához jutni az elárusítóhelyeken.

A két mobilszolgáltató eljárása mindössze abban különbözik, hogy bár mindkettőnél az eddig megszokott összegeket kell a kártyákért kifizetni, a Pannon esetében az áfa csökkenését a kedvezőbb percdíjakon keresztül tapasztaljuk (magyarán "lassabban fogy el" a kártya), míg a T-Mobile esetében az egyszeri bónusz összeg jóváírásával kapjuk meg a különbözetet (nagyobb összeg kerül a kártyára). Ennek alapján az IT.news Fogyasztóbarátsági Díját most mégsem adjuk ki, hiszen mindkét szolgáltató lényegében egyformán adja tovább a kedvezményt az ügyfeleknek – ugyanakkor megállapítjuk, hogy az igazi hunyó a Vodafone, amelyik viszont díjcsomagjai zömében szép csendben lenyelte a csökkentett áfát – derül ki a Mobilaréna beszámolójából.

Azóta történt

Előzmények