Tankkal állt bosszút a mobilszolgáltatókon

Egy elkötött páncélozott szállító harcjárművel támadt neki egy transzformátorháznak, majd döntött romba hét mobiltelefonos bázisállomást Sydney-ben egy 45 éves férfi a hétvégén. Az e tekintetben szokatlanul tájékozatlan – a szomszédok elbeszéléseire támaszkodó – híradások szerint John Robert Patterson évekkel korábban távközlési szakemberként dolgozott, de egy fejsérüléssel járó balesetet követően végkielégítéssel távozott a cégétől. Azt nem tudni, hogy ettől függetlenül-e, vagy sem, meggyőződése, hogy a mobiltelefonok sugárzása megtámadta az agyát. A férfi – akit több rendbeli rongálással és közveszélyes vezetéssel vádolnak – jelenleg előzetesben várja a tárgyalást, amely előtt várhatóan elmeorvosi vizsgálatnak vetik alá.


Fotó: Sydney Morning Herald

Az 1967-ben gyártott csapatszállítót egy helyi targoncakölcsönzőből lovasította meg, amely két ilyen harci járművet is tartott – ezek főleg iskolai ünnepségeken voltak népszerűek. A kölcsönző tulajdonosa az újságíróknak elmondta, hogy ő maga szerződtette Pattersont a harci jármű rendbehozatalára. „Több száz órát dolgozott rajta, segített nekem a munkában. Úgy szerette a kocsit, akárcsak én” – mesélte Greg Morris, aki nem is dühös a férfire, csak azt bánja, hogy a csapatszállító nem volt biztosítva.

A randalírozó járművet először egy járőrkocsiból szúrták ki. Ez után következett egy másfél órás, száguldástól mentes autósüldözés, amelynek során hét bázisállomás semmisült meg. Patterson harcjárművét végül akkor sikerült feltartóztatni, amikor az éppen a nyolcadik torony felé tartott.

Az Ausztrál Mobiltávközlési Szövetség (AMTA) az incidens kapcsán elmondta, hogy a bázisállomások tornyai által kibocsátott elektromágneses sugárzásnak nincs egészségkárosító hatása. A háztartásokban használt készülékek, egy mikrohullámú sütő vagy egy AM rádió jóval erősebben sugároz – állítják. A rombolás csak kisebb fennakadást okozott az érintett mobilszolgáltatóknál.

Azóta történt

Előzmények