Aranyérmet kapott a Nemzeti Tankönyvkiadó szoftvere a CeBIT-en

A díjnyertes program a Nemzeti Tankönyvkiadó háromdimenziós, kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) technológiát alkalmazó oktatási szoftvere, a TeachAR – 3D World, mely kiválóan alkalmazható a térlátás, a térbeli tájékozódás fejlesztésére vagy akár az emberi test szemléltetésére. A program segítségével megjeleníthetők a belső szervek, illetve megfigyelhető az egyes csontok, ízületek mozgása is, míg a tanároknak lehetőséget nyújt a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványosabb megjelenítésére, a diákoknak pedig az élményekkel teli tanulásra. A szoftver használata egy windowsos számítógép mellett csak egy webkamerát igényel. A TeachAR alkalmas a speciális nevelési igényű gyerekek oktatása során felmerülő egyes problémák megoldására is. A megismerési funkciók zavarával, illetve egyéb részképesség-zavarral küzdő gyermekeknél a „kiterjesztett valóság” segítségével játszva fejleszthetőek azok a készségek, képességek, amelyek az új fogalmak megismeréséhez, rögzítéséhez, rendszerezéséhez szükségesek.

A 2003-ban alapított European Seal of e-Excellence díj az egyik legrangosabb elismerés a sikeres és innovatív cégek versenyében. A megmérettetésen a szakmai zsűri az innovatív termékeket és szolgáltatásokat, valamint az ahhoz kapcsolódó gyakorlatot értékeli a digitális termékek, fejlesztések területén. A hannoveri CeBIT-en megrendezett díjátadón összesen 11 platina, 12 arany és 19 ezüst díj talált gazdára: a magyar cégek közül a Nemzeti Tankönyvkiadó fejlesztése kapta a legnagyobb elismerést.

Racskó Péter,  a Nemzeti Tankönyvkiadó IKT igazgatója a díj átvételekor elmondta: „A kiterjesztett valóság technológiát használó szoftverünk az észlelés kiterjesztésével a már ismert jelenségek mélyebb megértését, az új témák gyorsabb feldolgozását teszi lehetővé a diákok számára. A TeachAR – 3D World alkalmazás egy olyan nemzetközileg is egyedülálló oktatási szoftver, amelynek segítségével a tanárok érdekesebbé tehetik óráikat és sokkal közelebb hozhatják a tanulók számára a tananyagot.”

Azóta történt

Előzmények