Börtönnel fenyegeti a tech cégek vezetőit Nagy-Britannia

Célkeresztben a közösségi médiás vállalatok vezetői: két évnyi börtönbüntetésre ítélhetik őket, ha pontatlan információt szolgáltatnak.

A brit kormány a napokban jelezte: azon közösségi médiás cégek vezetői, akik a hatóságok adatkéréseire pontatlan információkat közölnek, két éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az új törvények keretében a tech cégek senior vezetőit felelősségre vonják a bizonyítékok megsemmisítése, az együttműködés elmulasztása vagy a hamis információk nyújtása esetében. A hatóság akadályozása esetén szintén (amikor a hatóság emberei látogatnak irodákba).

A britek célja az online zaklatás és a gyermekek szexuális kihasználásának visszaszorítása, és az új törvények életbe lépése után már 2 hónap múlva felelősségre vonják a célkeresztbe kerülő cégeket.

Az állásfoglalás szerint a tech cégeket egyszerűen senki nem vonta eddig felelősségre, hiába terjed sokszor futótűzként a platformjaikon a káros tartalom, a bűnözés vagy a visszaélések.

Konkrétabb útmutatást ígértek a legális, de káros tartalmak kapcsán is, a közösségi platformoknak a zaklatás ezen formáival vagy például az evési rendellenességek hirdetésével is kezdeniük kell valamit. Azt remélik, így nem törölnek feleslegesen legális tartalmakat, de a szürke zónát is sikerül felszámolni.

Azóta történt

Előzmények