Ne felejtsük: holnaptól 11 számjegyet kell tárcsázni

Január 16-án, szombaton 00.00 órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS- és MMS-küldésnél, vagy akár videotelefonáláskor is mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefon-szám tárcsázására lesz szükség. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a hírközlési fogyasztói jogok képviselője, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone a sikeres átállás és a zökkenőmentes telefonálás érdekében arra kéri a mobiltelefon-felhasználókat, hogy ha eddig nem tették, akkor most nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra. A jelenleg még hét jeggyel elmentett számokat minden előfizetőnek a saját szolgáltatója előhívója alapján (+3620; +3630; +3670) kell kiegészítenie.

Az operátorok adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom szolgáltató hálózatában jelentősen csökkent a hétjegyű előfizetői szám megadásával indított hívások, illetve üzenetek száma, de még mindig sokan vannak, akik ezt a formátumot is használják. Szombattól az ilyen hívások esetében a szolgáltatók hangbemondással figyelmeztetik az ügyfeleket a helyes tárcsázásra. A hét számjeggyel indított és hangbemondással végződő hívások ingyenesek lesznek, miként a csak hét számjegy megadásával küldött és így célba nem érő SMS-ek és MMS-ekért sem számláznak majd a szolgáltatók.

Javasolt a +36

A mobiltelefon-számok a +36-os nemzetközi országkódból vagy a 06-os belföldi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű hálózatkijelölő számából (20/30/70) és a hétjegyű előfizetői számból állnak. Szombattól ezt a teljes formátumot kell használni hálózaton belüli hívásoknál is éppúgy, ahogy jelenleg is mind a 11 számjegyet tárcsázni kell, ha másik szolgáltató hálózatába telefonálunk, vagy ha külföldről akarunk magyarországi mobiltelefonszámot hívni.

Az NHH, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone egyaránt azt javasolja az előfizetőknek, hogy minden esetben a belföldön és külföldön egyaránt használható nemzetközi formátumot (+36 előhívó, hálózatkijelölő szám, hívószám) használják, azaz a telefon memóriájában tárolt hétjegyű számokat a fogyasztók egészítsék ki a +36 azonosítóval és a hálózatkijelölő számmal (20/30/70).

A telefonszámok az átállást követően nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobilhálózatból vezetékesbe vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (például a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

Nem csak a mobilon lehet régi szám

A szolgáltatók és a hatóság továbbá azt javasolja, hogy a cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók – legyenek azok akár autóban, lakásban vagy irodában –, liftek és egyéb berendezések (például távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok január 16. után is zavartalanul üzemeljenek. Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve – figyelmeztetnek.

A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, és ez a szám a következő években várhatóan tovább növekszik. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására: mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-s és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is (jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000–999 9999 tartományból használhatók), így a mobilszolgáltatók által igénybe vehető számtartomány közel hatmillió telefonszámmal bővül ki.

További részletek és információk a váltásról az NHH és a mobilszolgáltatók weboldalain olvashatók.

Azóta történt

Előzmények