Tényleg az ARM-os útra lép az Apple

A vállalat külön lapkákat tervezne a Mac gépekbe, illetve leporolják az egyszer már jól bevált Rosettát is.

Évek óta terítéken van az Apple irányváltása, amelynek keretében az ARM felé mozdulnának még a Mac gépek esetében is. Erről már 2012 óta cikkezik a média, nem telt el év, amikor fel ne merült volna, hogy jön a bejelentés. Most azonban ez már nem csak teória, hanem valóság, az Apple ugyanis az idei WWDC-n bejelentette, hogy ARM-os Mac gépekkel állnak majd elő.

A vállalat nem egy már meglévő lapkáját vetné be, hanem célirányosan tervezett megoldásokkal dolgoznának, viszont a váltással lehetővé válik az ultramobil szinten már elérhető részegységek biztosítása, gondolva itt a speciális ISP-re, illetve a neuronháló gyorsítóra, amelyek a Mac rendszerekből hiányoznak.

A legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a szoftverekkel. Az Apple ebből a szempontból tapasztalt, hiszen már levezényelt két hasonló architekturális módosítást is, hiszen eredetileg a Motorola 68000 megoldásokat váltották az IBM PowerPC-k, majd utóbbiakat az Intel processzorai. Most az utóbbiak helyére kerülnének saját fejlesztésű, ARM architektúrára épülő rendszerchipek. A átállást az új, macOS Big Sur nevű operációs rendszer segítené, ez biztosítaná az alapot arra, hogy egyáltalán sikeres lehessen egy ilyen volumenű módosítás a teljes ökoszisztéma életében.

A macOS Big Sur több szempontból is fontos fejlesztés, bevezeti az Universal 2 bináris formátumot, amely tartalmazná az ARM-os és az x86/AMD64-es binárist is. Ilyen formában az alkalmazások natívan támogathatják a két eltérő utasításarchitektúrát. A vállalat szerint a fontosabb alkalmazásokból készül Universal 2 verzió, többek között az saját fejlesztésű applikációikból, de a Microsoft Word és Excel, az Adobe Photoshop, illetve a Final Cut Pro is kap frissítést, a lényeg az, hogy a vállalat legfontosabb szoftverpartnerei is nyitnak az ARM felé.

A kérdés, ami óhatatlanul is felmerül, hogy mi lesz azokkal a programokkal, amelyekből a fejlesztők nem akarnak ARM-os verziót kiadni, vagy csak lassan váltanának, azaz előbb inkább kivárják, hogy mi történik. A probléma kezelésében újra a Rosetta segít. Utóbbi ismerős név lehet a régi Apple rajongók számára, hiszen ez a dinamikus bináris fordítási réteg felelt anno azért, hogy a PowerPC-re írt alkalmazások egy része futni tudjon az Intel processzorokon. A Rosetta 2 ugyanezt a célt szolgálja, csak most az ARM-ra való átállás van napirenden. A működés tekintetében kétféle opció van. A fordítás megtörténhet telepítéskor, vagy JIT (Just-In-Time) formában a programfuttatás során. Bármi is történjen, a felhasználó számára a folyamat transzparens, legalábbis az Apple ígérete szerint, ugyanakkor ahogy bármilyen fordítási opció ez is teljesítményvesztést fog eredményezni. Járulékos előny az ARM-os Mac mellett, hogy az iOS-re írt alkalmazások módosítás nélkül futni fognak.


[+]

Az Apple jelen pillanatban az átállást készíti elő, amihez biztosítanak egy fejlesztői csomagot. Ez egy Apple A12Z rendszerchipet rejt egy Mac Mini házon belül, 16 GB rendszermemória és 512 GB-os SSD társaságában. A rendszerért jelentkező fejlesztők természetesen megkapják a macOS Big Sur béta verzióját, a szükséges fejlesztőkörnyezeteket, illetve dokumentációkat, valamint hozzáférést egy privát fórumhoz.

Az Apple az első ARM-os Macet az idei év végére tervezi, és a cég jelenleg két éves átállással számol.