Terjed az internet a szegényebb rétegek körében is

Ma még főleg az érettségivel, illetve egyetemi végzettséggel rendelkezők használják otthonukban az internetet, de megindult és folyamatosan növekszik a világháló használata az alacsonyabb társadalmi státusúak körében is – derül ki az informatikai tárca egyik projektje keretében az Ariosz Kft. által végzett kutatásból. A tanulmány szerint az informatikai tudás elsajátításában és az érdeklődés felkeltésében komoly meggyőző ereje van a családnak; azon belül is a gyermekek kaphatnak kiemelkedő szerepet az internethasználat terjesztésében.

A legutóbbi 1-2 év fejleménye az internet lassú "lefelé szivárgása" – derül ki az Ariosz felmérésből –, azaz a relatíve alacsonyabb társadalmi státusú csoportok egyre nagyobb arányban kezdenek az új belépők között megjelenni. A kutatás szerint a következő két évben ennek a folyamatnak a felerősödése várható. Ma az érettségizettek több mint negyede, a diplomások fele rendelkezik internet-hozzáféréssel, míg a szakmunkás és szakiskolás végzettségűeknek egytizede jut csak otthon a világhálóhoz. A vizsgálat szerint a következő két év során várhatóan folyamatosan csökken a különböző társadalmi rétegek közötti különbség, és a mostani tízből egy arány helyett 2006 végére minden negyedik szakmunkás és szakiskolás végzettségű rendelkezik majd otthoni internet-hozzáféréssel, míg az érettségizettek és diplomások körében az ellátottság lassan eléri a telítettségi szintet, azaz akiben megvan a szándék az internet használatára, az meg is jelenik az előfizetők között.

A nem internetező csoportok körében a motiváció hiánya is gondot okoz. Az internet otthoni bevezetését nem tervező háztartások közel fele vélte úgy, hogy nincs szüksége erre, közel 40 százalékukat pedig nem is érdekli a dolog. A világháló gyorsuló terjedésének az alacsonyabb társadalmi státusúak körében hamar határt szabhat az informatikai felkészültség hiánya. Itt kap kiemelt szerepet a széles sávú stratégiában a képzettség szintjének emelése és a motiváció megteremtése.

A kutatás szerint a tudásalapú társadalom kiszélesedésében kiemelkedő szerepet játszhatnak a gyerekek. Az infokommunikációs korfa összetétele ékes bizonyítéka annak, hogy mára felnőtt egy "sulinetes" generáció, és számos jel utal arra, hogy a családokban gyakran az iskoláskorú gyerekek a szülők felzárkózásának előmozdítói. Másrészről a gyermekeknek a szülők meggyőzésében betöltött közvetett szerepe is erőteljes: az internethasználat fontosságáról "győzködő" és a "győzködött" felnőttek között is többségben vannak az iskolás gyerekkel rendelkezők. A kutatásból az is kiderült, hogy az internethasználók leginkább a közvetlen családtagjaik és barátaik körében népszerűsítik a világhálót, míg a munkatársak, távoli rokonok motiválása kevésbé jellemző.

A lakosság az internet terjedését általában hasznosnak és kívánatosnak tartja. Mind a hozzáféréssel rendelkezők, mind az azzal nem rendelkezők többsége egyetért abban, hogy azok, akiknek van internet-hozzáférésük tájékozottabbak. A világháló használatát elsősorban azok találták hasznosabbnak a televíziózásnál, akik kapcsolatban állnak vele. Amiben legnagyobb az egyetértés még az internettel nem rendelkezők és a hozzáférés vásárlását a közeli jövőben nem tervezők körében is, az az, hogy az internet egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a munkában és a tanulásban.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az állami szerepvállalást elvárja a lakosság, elenyésző azok száma, akik szerint legjobb, ha az állam nem tesz semmit ezen a területen. Messze a legtöbben az internet-előfizetőket támogatnák, ezt követi a versenyélénkítés, majd az árszabályozás, de sokan fontosnak tartják az internetes képzés támogatását is.

Előzmények