Nézze élőben, ahogy a Tesla Roadster elindul a mélyűrbe!

A látvány nem lesz lenyűgöző, de akkor is érdemes megnézni, ahogy a kocsi eltűnik a naplementében.

Az olasz bázisú Virtual Telescope Project távcsöveivel érdekes csillagászati, űrkutatási eseményeket követ, illetve kutatásokban vesz részt, és e tevékenységek egy részét élő adásban az interneten is elérhetővé teszi. Nem meglepő, hogy a nemrég felbocsátott SpaceX rakétát, a Falcon Heavy-t is célba vették, a járművet a felbocsátása óta figyelik.

Ahogy beszámoltunk róla, a rakéta Elon Musk kezdeményezésére a hasznos teher modelljeként egy Tesla Roadster autót indított el a Mars felé (Nap körüli pálya lett a vége). A kocsit hordozó fokozat már végső pályájára állt, és hamarosan elindul nagy útjára – és ezt az eseményt a Virtual Telescope Project hamarosan közvetíteni fogja – magyar idő szerint ma délután 13:15-kor kezdődik meg az adás.

Látványban túlzásokat nem lehet várni, valószínűleg csak egy fénylő pontot láthatunk majd – erre a projekt is felhívja a figyelmet –, viszont ez lesz az utolsó alkalom, hogy a Roadstert, a fokozatot utoljára érzékeljük vizuálisan, mielőtt túl messzire kerül a Földtől.

Hogy mire lehet számítani, az jól mutatja a Tenagra obszervatórium két nappal ezelőtt készült felvétele, amelyen az 1,7 millió kilométerre lévő autó látható.

Roadster
[+]

Előzmények