Szoftver figyeli a kisiskolások étkezési szokásait

Az USA Texas államának egészségüggyel foglalkozó hivatalnokai szerint a technológia segíthet abban, hogy a kisiskolások egészségesebben táplálkozzanak, ezért egy kétmillió dolláros kutatási projekt keretében San Antonio városa öt általános iskolájának ebédlőiben egy olyan rendszert avattak fel szerdán, mely kamerával figyeli és értékeli a tanulók étkezési szokásait.

A Mezőgazdasági Minisztérium támogatása révén kialakított komplex rendszer kamerái lefényképezik a tanulók tálcáit, amikor kiválasztották az ételeket, majd később, az étkezés végén is készítenek egy felvételt a maradékról. A képeket egy szoftver elemzi, amely kiszámolja azt, hogy a diákok hány kalóriát vettek magukhoz az étkezés során. Az adatvédelmi aggályokra válaszolva a tisztviselők közölték, hogy a pontosan beállított készülékek magukat a tanulókat nem fotózzák le, csak az ételt, a kísérlethez a szülők 90 százalékának beleegyezését is megkapták, s persze a tanulók is tudják, hogy figyelik őket.

A speciális, élelmiszer-felismerésre kidolgozott program elemzéseinek adatait a szülők megkapják, amitől a kutatók azt remélik, hogy az otthoni étkezési szokások is megváltoznak. Az információkat egyéb kutatási projektekben is hasznosítani fogják.

Azóta történt