Tiltakozik a Vodafone a GVH-bírság miatt

A Vodafone Magyarország nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal döntésével, amelyben elmarasztalja a mobiltársaságot, mert az tavalyi reklámjaiban nem a megfelelő jelzőket használta. A GVH indoklása szerint nem volt megalapozott az az állítás, hogy a "Vodafone a 2003-as adatok alapján Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója".

A társaság a döntésre regálva közölte: a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2003. évre vonatkozó adatai szerint tavalyelőtt a Vodafone-nál regisztrálták a legnagyobb nettó előfizetői növekedést. A Vodafone a minősítésének alapját reklámjaiban közzétette, hogy a "legnépszerűbb" jelzőt az előfizetői szerződéskötéseket és lemorzsolódásokat is tartalmazó nyilvános statisztikákban állapította meg, ezért a GVH álláspontjával nem ért egyet. A legnépszerűbb jelző ugyanis nem kizárólag a meglevő előfizetői táborra, illetve az új ügyfelek megszerzésére értendő, hanem a szolgáltatók ügyfélmegtartó képességre is – véli a mobilszolgáltató. A versenyhivatali eljárás során kiderült, hogy Vodafone-tól távozik a legkevesebb előfizető, és erre utalnak a tavaly májustól számhordozásról szóló statisztikák is. A Vodafone Magyarország Rt. szerint a Gazdasági Versenyhivatal döntése sajnálatos, mert az ügy vizsgálata során a hivatal téves következtetésekre jutott.

A GVH szerint a Vodafone a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor reklámjaiban azt állította, hogy Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója. Ezt az állítást nem támasztották alá az értékesítési adatok: noha 2003-ban nőtt a vállalkozás piaci részesedése, nem ő rendelkezett a legtöbb ügyféllel és nem ő kötötte a legtöbb szerződést. A hivatal mindezt ötmillió forintos büntetéssel díjazta.

Azóta történt

Előzmények