Több chatüzenetet küldünk a mobilról, mint SMS-t

Az Informa piacelemző cég legfrissebb jelentése szerint a felhasználók tavaly már több üzenetet küldtek különböző okostelefonos és tabletes chatprogramokból (napi 19 milliárdot), mint SMS-t (napi 17,6 milliárdot).

Az okostelefonok elterjedése a mobilszolgáltatók által hosszú évek óta kifogyhatatlan pénzeszsákként kezelt SMS küldést egyre inkább háttérbe szorítja, és ennek ezek a szolgáltatók minden bizonnyal nem örülnek. Az Ovum piackutató vállalat szerint tavaly 23 milliárd dollárral kevesebb bevétele származott a mobilszolgáltatóknak az SMS forgalomból, mint az azt megelőző évben.

Az Informa napi 50 milliárdos, csevegőalkalmazás által generált üzenetforgalmat jósol 2014-re, míg az SMS-ek száma ennél jóval kisebb mértékben várhatóan napi 21 milliárdra fog emelkedni. Persze az SMS-t még nem érdemes temetni, hiszen bármennyire is az okostelefonokról és tabletekről szól ma már a mobilkommunikáció, még mindig rengeteg „butatelefont” értékesítenek és használnak világszerte. Az is fontos szempont, hogy míg SMS bármilyen készülékről bármilyen készülékre lehet küldeni, addig a csevegőprogramok üzeneteire ez már nem igaz.

Jó kérdés, hogy ez a tendencia mikorra fejti ki jótékony hatását a fogyasztók pénztárcájára nézve. Az SMS küldés a világ számos országában, köztük Magyarországon is még mindig drága (gyakorlatilag annyiba kerül, mint egy percnyi hanghívás), és egyre inkább annak fog tűnni, ahogy nő az okostelefonok penetrációja és a mobilinternet-előfizetések száma. A szolgáltatókat régóta ostorozzák már az SMS küldés árazása miatt, mindezidáig kevés sikerrel. Most talán a piac kikényszeríti, amit a különböző bizottságok, intézmények és fogyasztói szervezetek eddig nem tudtak.

Előzmények

  • Kisiskolásokat oktatnak mobilkommunikációra

    A MediaSmart Hungary és a Telenor közösen hozták létre a tananyag első két fejezetét.