Nagy divat új kriptopénzekkel átverni a befektetőket

A Chainalysis szerint idén 7,7 milliárd loptak össze a bűnözők kriptocsalások és úgynevezett rug pullok formájában.

Az idei évben nem csak a kriptopiac nagyon komoly kilengéseire figyeltek sokan, hanem a kriptobűnözés egyre komolyabb terjedésére is.

A Chainalysis jelentése a 2021-es kriptobűnözést vizsgálta, és arra jutott, hogy a csalók 7,7 milliárd dollárt loptak össze idén kriptovalutákban. Ez 81 százalékkal több, mint tavaly, állítják az elemzők.

A legkomolyabb növekedést az úgynevezett rug pullok terén tapasztalták: ilyenkor egy kriptopénz fejlesztői azonnal felszívódnak, amint eladták az összes kriptovalutájukat. Ez az idei kriptolopások 37 százalékát tette ki, tavaly ugyanakkor csak 1 százalékot jelentettek a hasonló akciók. Az egyik legnagyobb ilyen botrány a Squid Game tokené volt.

A szakemberek azt javasolják a kriptotulajdonosoknak, hogy legyenek különösen óvatosak, ha új és kevésbé ismert kriptovalutába fektetnének pénzt, közben pedig a hagyományos átverésekre, a piramisjátékok elvén működő csalásokra is figyeljenek oda. Lehetőleg biztonságos, hideg tárcában tárolják a digitális eszközeiket.

Azóta történt

Előzmények