Transmeta: hosszútávfutás 90 nanométeren

A Transmeta – néhány hónapos csúszás után – szeptember elején megkezdte második generációs Efficeon processzorainak forgalmazását. Az új TM8800 chipek 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek a Fujitsu Electronics egyik, Tokióhoz közeli gyárában.

Az alacsony fogyasztású processzorok kezdetben legfeljebb 1,6 GHz-es órajellel kerülnek forgalomba. A fejlesztő közleménye szerint azonban léteznek ennél magasabb frekvencián üzemelő példányok is, melyek sebességét az év végéig 2 GHz-ig tervezik feltornászni. A gyártástechnológiai ugrásnak köszönhetően az adott órajelen tapasztalt fogyasztás jelentősen csökkent – írja a közlemény.

Amint arról korábban már beszámoltunk, az Efficeon TM8800 támogatja a Transmeta-terminológiában AntiVirusNX néven emlegetett biztonsági technológiát, amely az operációs rendszer segítségével lehetővé teszi az egyes memórialapokon található kódok futtatásának megakadályozását, így kihúzhatja a veremtúlcsordulást kihasználó férgek és vírusok lába alól a talajt. E funkciót a második szervizcsomaggal frissített Windows XP és a 2.6-os kernelre épülő Linux operációs rendszerek támogatják.

Részben a vártnál később érkező 90 nanométeres chipekre, részben pedig a a vállalati szektorban tapasztalható keresletgyengülésre hivatkozva a Transmeta egyben csökkentette a harmadik negyedévre vonatkozó árbevétel-előrejelzését. A módosított prognózis szerint a szeptemberrel véget érő időszakban a forgalom 6,8 és 7,5 millió dollár között lesz. Korábban a vállalat 8 és 8,7 millió dolláros bevételt jelzett előre.

Azóta történt

Előzmények