Twitter-hiszti: sok hűhó semmiért

A hétvége legnagyobb internetes hisztijét a Twitter január 26-ai bejelentése okozta, mivel közölték, hogy a jövőben az eddigi globális szűrés helyett országszintűt vezetnek be, vagyis képesek lesznek azt megoldani, hogy bizonyos bejegyzések egyes országokban ne legyenek láthatóak, míg máshol igen.
A bejelentést hatalmas felzúdulás követte, melynek csak kisebb részben volt oka, hogy nem volt teljesen világos a közlemény szövege, a nagyobb problémát az jelentette, hogy a „cenzúrát” kiáltók többsége egyáltalán nem gondolta végig, hogy pontosan miről is van szó.

Szűrni kötelező

Először is le kell szögezni, hogy a Twitter eddig is szűrte a tartalmakat: bizonyos fajta, törvénybe ütköző bejegyzések szűrése nélkül egyetlen hasonló online vállalkozás sem működhetne, ha felhasználási feltételei között nem szerepel ennek vállalása, akkor a világ legtöbb országában engedélyt sem adnának egy ilyen oldal működtetésére. A szűrést azonban a vállalkozások döntő többsége egyrészt technikai okokból, másrészt pedig a felhasználói bizalom megőrzése érdekében utólag végzi el. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha kapnak egy panaszos levelet, hogy az x bejegyzés ezt vagy azt a törvényt megsérti, akkor a cégnél az e célból tartott munkatársak megvizsgálják a bejelentést, majd ha megalapozottnak találják, akkor törlik az adott tartalmat. A törvények a legtöbb helyen pontosan ezt követelik meg tőlük, ha nem tesznek így egy panasznál, akkor számolhatnak azzal, hogy a panaszos pert indít a vállalkozás ellen. Hazánkban is így működik ez – hogy saját házunk tájáról hozzunk példát, mely miatt már a Prohardver is megjárta a bíróságot: ha a lapcsalád fórumaiban valaki tiltott tevékenységet folytat, például olyasmivel kereskedik, amivel nem lehetne, akkor egy hozzánk benyújtott panasz után töröljük a tartalmakat, amennyiben jogosnak találtuk a kifogást.

Vagyis van cenzúra, természetesen. Cenzúramentes információközlés nem volt soha, most sincs, és a jövőben sem lesz, a törvényeket az online világ szereplőinek is be kell tartaniuk.

Megalkuvás? Igen. Na és?

A Twitter valóban nemzetközi nyomásnak engedett azzal, hogy bevezette az országszintű szűrést, amivel egyrészt a saját dolgukat könnyítették meg, másrészt viszont sokak számára talán túlzó engedményt tettek néhány autokratikusabb, netán diktatórikus berendezkedésű országnak – ugyanazt tették, mint a Google annak idején Kínában. Habár a demokratikus érzelműek szerint szűrésükkel támogatták a kommunista kormányzatot, a Google annak idején azzal indokolta döntését, hogy be kell tartaniuk annak az országnak a törvényeit, ahol működnek. (Igaz, végül kivonultak Kínából, de azt senki nem veheti komolyan, hogy valóban a demokratikus elkötelezettségük miatt, ahogy állították. A kivonulás igazi oka inkább az az USA nagyvállalatait, így a Google-t is ért sikeres kibertámadás volt, melyet állítólag kínai állami hackerek követtek el, vagy még inkább az, hogy az amerikai cég hosszú évek alatt sem volt képes megszorítani a piacot uraló helyi riválisát.)

A Twitter új gyakorlata követi a fenti mintát. Amennyiben egy ország vezetése ezek után arra kéri őket, hogy bizonyos bejegyzéseket távolítsanak el, mivel azok az ottani törvényekbe ütköznek, akkor a Twitter megoldja azt, hogy az adott országban ezek a bejegyzések ne látszódjanak.

Nagy valószínűséggel e jövendőbeli panaszok szinte mindegyike ideológiai szempontból kifogásol majd tartalmakat (Thaiföld máris üdvözölte az intézkedést), így az érzékenyebb lelkűek a Twitter vezetőinek szemére vethetik, hogy zsarnok kormányokat támogatnak.

Ám jogi szempontból semmi kifogásolnivaló nem lehet a cég viselkedésében. Emellett egy profitérdekelt kapitalista vállalatnak vajon miért kellene úgy viselkednie, mint egy szabadságharcos gerillacsapatnak? Az egy másik műfaj, amelyben lehet elvi alapon mikroblogoldalt indítani, akkor ott nem kell megalkudni, a kockázatokat vállalva szembe lehet menni törvényekkel a meggyőződés által vezettetve, lehet nagy dolgokat véghezvinni, lehet hőssé válva megbukni stb.

De a Twitter nem partizáncsapat, hanem egy vállalkozás, akik például azzal kockáztatnak, hogy az új szabályokkal egyet nem értők elfordulnak tőlük, és egy másik mikroblogoldalt választanak.

Azóta történt

  • Halál a májra!

    Ha valaki az Egyesült Államokba kíván beutazni, nem árt, ha angol nyelvű Twitter-üzeneteiben óvatosan fogalmaz. A legjobb, ha hallgat.

Előzmények