Súlyos biztonsági incidens a Twitternél

Mind a hiba minősége, mind mértéke különösen komolynak tűnik. Még akkor is, ha arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy kihasználták volna.

A még mindig talpon álló és sokak által kedvelt mikroblog-oldal, a Twitter tegnap hivatalos közleményt adott ki a felhasználók figyelmeztetésére, ezzel párhuzamosan bejelentkezéskor minden felhasználó találkozik egy külön üzenettel is. Ebben egy biztonsági kockázatra hívják fel a figyelmet. Ez önmagában – és a Twitternél sem – szokatlan, de ami különösen érdekessé teszi, az az, hogy kivétel nélkül minden felhasználót érint, vagyis több mint 330 millió fiókot.

A tájékoztatás szerint egy olyan hibát fedeztek fel, melytől minden biztonsági szakembernek feláll a hátán a szőr: egy belső logolási mechanizmus állítólag szövegesen tárolta a felhasználók jelszavait, holott ez a felhasználási feltételek szerint tilos, a vállalat munkatársai sem láthatják a jelszavakat. A hibát kijavították, az eddigi vizsgálat alapján nem találtak bizonyítékot arra, hogy bárki is visszaélt volna vele.

Twitter
[+]

Ugyanakkor elővigyázatosságból arra kérnek mindenkit, hogy haladéktalanul változtasson jelszót – különösen azok ügyeljenek – hangzik a megszokott figyelmeztetés –, akik a Twitter-jelszavukat máshol is használták, ugyanis ha mégis hozzáfért valaki, automatizmusokkal végigtesztelheti a fontosabb internetes szolgáltatásokat.

A hiba jellegéről leírják, hogy a kvázi szabványnak tekinthető bcrypt segítségével végzik a titkosítást, a hash előállítását, de valamilyen hiányosságnak köszönhetően a felhasználó által megadott jelszó plain text formában rögzítésre került egy naplófájlban, mielőtt a titkosítás megtörtént volna. A hibát a Twitter szakemberei fedezték fel, akik eltávolították a rögzített jelszavakat, majd átírták a kódot.

A vállalat minden felhasználójától elnézést kért a történtek miatt.

Azóta történt

Előzmények

  • A Twitter nem függeszti fel Donald Trump fiókját sem

    Bár a megszólalásai időnként kísértetiesen emlékeztetnek más, már letiltott tagok posztjaira, a szolgáltató különleges státuszt ad neki.

  • 280 karakter

    Akadnak, akik örülnek neki, de a mikroblog oldalon a felhasználók többsége inkább szkepticizmussal vagy iróniával fogadta a bővítést.

  • Elnöki Twitter-cenzúra

    Az új amerikai elnök hallatlan dinamizmussal kezdte meg munkáját, ám egyes lépéseit felháborodás és értetlenség fogadta.