Felcímkézi a félrevezető bejegyzéseket a Twitter

Kísérletnek indult a Birdwatch, most azonban kiterjesztik az alkalmazását a platformon.

Bővíti közösségi tényellenőrző-programját a Twitter, amely felcímkézi és jegyzetekkel látja el az esetlegesen félrevezető tweeteket a platformon – ezek több ember számára lesznek láthatóak, mint eddig.

A közösségi hálózat még tavaly indította el a Birdwatch nevű projektet, ami kísérlet volt arra, hogy a Twitter saját felhasználói azonosítsák a félrevezető tartalmakat, majd jegyzetek formájában nyújtsanak információt a tartalom megcáfolására, pontosítására. Mindezt ráfűzik az eredeti tweetre.

Más platformokhoz hasonlóan a Twitter is óriási nyomás alatt áll, hogy tegyen valamit az álhírekkel, tévinformációkkal kapcsolatban, amely jelen esetben 217 millió napi szinten aktív felhasználó között terjed.

A pilotprogram jelenleg 10 ezer fő segítségével működik, eddig a jegyzeteket csak külön oldalon jelenítették meg. Most véletlenszerűen az USA-ban felhasználók egy csoportja már látja ezeket a jegyzeteket, magukon a tweeteken. Értékelhetik is az információ hasznosságát.

Idővel még több országban és még több ember számára teszik elérhetővé a funkciót, amely állítólag már most is rengeteg alkalommal pontosított erősen félrevezető, aktuális tartalmakat, közösségi erőből.

Állítólag a jegyzetek hatására 20-40 százalékkal kevésbé valószínű, hogy az emberek elhiszik a félrevezető bejegyzések állításait.

Előzmények