A foci vb-t már szuperfelbontásban is közvetítik Budapest környékén

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának minapi döntése lehetőséget nyújt a magyar közszolgálati televíziónak, hogy a közeljövőben a Full HD felbontásnál négyszer nagyobb, úgynevezett 4K-s UHD felbontásban sugárzó televízióadó kezdje meg működését – írta meg tegnap a sat.hu. A földfelszíni terjesztésű DVB-T szabványra alapozott adás Budapest környékén, kísérleti jelleggel, lesz elérhető.

uhd

A tesztadás vételéhez azonban a 4K felbontást megjeleníteni képes, 3840 x 2160 pixeles képernyővel ellátott, jelenleg csillagászati áron beszerezhető televízió szükséges. Aki hajlandó kiadni legalább 600 ezer forintot (a tévék többségénél bőven egymillió forint feletti összeget) egy ilyen készülékért, az a nyári labdarúgó világbajnokság egyes mérkőzéseit Budapesten és környékén a Full HD mintegy két megapixeles felbontásánál négyszer részletgazdagabb, közel nyolc megapixeles minőségben fogja tudni élvezni.

Az UHD szabvány elterjedését egyelőre elsősorban a készülékgyártók szorgalmazzák, amelyek az újdonság varázsától várják az LCD televíziók forgalmának utóbbi években tapasztalható visszaesésének megállását és a forgalom fellendülését. A megdöbbentően élethű képminőséget produkáló televíziók tudása azonban csak a megfelelő tartalmak rendelkezésre állása esetén használható ki teljes mértékben.

Amennyiben a hazánkban hamarosan induló tesztadás sikeres lesz, és a tervek szerint 2016-tól egyre több üzemszerű UHD felbontású műsorforrás lesz elérhető, várhatóan idővel csökkenni fognak az UHD televíziók árai, aminek köszönhetően a szélesebb vásárlórétegek számára is elérhetőbbekké válnak ezek a készülékek. Az ár mellett azonban a tévék viszonylag nagy mérete is korlátot szabhat általános elterjedésüknek – egy UHD felbontású televízió képernyőjének mérete meghaladja egy átlagos nappali befogadóképességét: a 4K felbontás élvezetéhez legalább 140 cm-es, de akár két méter feletti átmérővel rendelkező képernyő szükséges.

Azóta történt

  • Globális UHD-szövetség jött létre

    Az iparági nagyvállalatok által létrehozott szervezet célja, hogy a szabványosítás összefogása mellett népszerűsítsék is a különlegesen nagy felbontást kínáló eszközöket és technológiákat.

Előzmények