Új, vezeték nélküli adatátviteli megoldást fejlesztett az Amazon

Az Amazon bejelentette a saját fejlesztésű, vezeték nélküli adatátviteli megoldását, amelyre a cég szerint azért volt szükségük, mert a meglévő opciók egyszerűen nem teljesítik a vállalat elképzeléseit az IoT eszközök szempontjából. Ahogy a vállalat fogalmazott, a Wi-Fi és a Bluetooth nem kínál elég nagy hatótávot, míg az 5G egyszerűen túlságosan energiaigényes, ráadásul komplexnek is számít.

A Sidewalk ezekre a problémákra kínál megoldást, mivel alacsony fogyasztású, úgynevezett low-power, wide-area network (LPWAN) rendszernek tekinthető. A fejlesztés a 900 MHz-es frekvenciasávon működik, és képes titkosított adatokat továbbítani két, egymástól nagyjából egy mérföldre lévő eszköz között, de ez persze függ attól, hogy a bázisállomások és az eszközök hogyan vannak pozicionálva.

Az Amazon magát a fejlesztést nem tarja majd meg saját használatra, hanem más cég is támogathatja. Egyelőre viszont még csak a tesztelés zajlik, amely jelenleg Los Angeles bizonyos kerületeire korlátozódik. Emiatt sajnos a kereskedelmi elérhetőség még nincs konkrét időponthoz kötve, de jövőre érkezik egy olyan, kutyákra akasztható nyomkövető, ami képes jelezni a gazdáknak, ha a házikedvenc az előre beállított területen kívülre került. Ez persze csak egy felhasználási mód, a különféle IoT eszközök fejlesztése mellett számos lehetőséget lehet találni a Sidewalk bevetésére.

Azóta történt