Új Voodoo3/4/5 Win 9x/ME/NT driverek és infók!

[x3dfx] Nem semmi, ami az ex 3dfx-nél folyik! A tények: Tegnap új drivereket adtak ki a Voodoo3/4/5 kártyákhoz, 1.07.00Beta verziószámmal, Windows 9x/ME/NT/2000 alá.

Ez csak annyiban meglepő, hogy épp az imént beszéltem egyikükkel (x3dfx tag, anonimitást kért), egy nappal a driverek kiadása után, és az illető pont annyira meg volt lepve az egészen, mint én.

Tehát: tegnap jött az utasítás (engedély), hogy azonnal ki kell adni az új driver-eket, melyek természetesen még csak félkész állapotban voltak. Három tag intézte az egészet, mondani sem kell, hogy egyikük sem programozó. A driver-ek írói értetlenül állnak az eset előtt, ráadásul azzal, hogy idő előtt kiadták a meghajtókat, tönkretették több havi munkájukat. Hogy miért?

  • Az új meghajtók DirectX 8.0 kompatibilisek
  • Multisample támogatással rendelkeznek, azaz az összes T-Buffer effektus mostantól implementálható: Motion Blur, Depth-of-Field, Soft Shadows, ...
  • Javított FSAA támogatás

Nos, amint látjuk ez nem kis újítás! Sőt, nagyon nagy újítás! Apró szépséghiba, hogy egy egyszerű registry update hiánya, és egy régi DLL állomány bevétele a csomagba kinyírja az FSAA beállításokat (illetve beállítani lehet bármit, csak egyszerűen nem működik), összeakasztja kártyánkat a Collin-McRae Rally 2 játékprogrammal, stb.

Ezért disznóság az ész nélküli driver release, ugyanis e két hibát körülbelül fél óra lett volna javítani, és akkor nem lenne most mindenhol fórumtéma, hogy miért nem mennek az új meghajtók. Öröm az ürömben, hogy földi halandók (nem x3dfx tagok) is megtalálták a hiba okát, így pár napon belül várható valamiféle patch.

Az új driver-eket és a használati utasításukat megtaláljátok az X3DFX oldalán (nota bene: ezek a meghajtók nem tartalmazzák a 3dfx Tools-t, ezért az új driver-eket egy korábbi, teljes install-ra kell telepíteni).

Végül egy utolsó, rossz hír: az x3dfx a driver-ek kiadásával együtt bejelentette, hogy ez volt az utolsó. Mármint driver. Ez élesen ellentmond minden korábbi nyilatkozatuknak, akár a nálunk megjelent interjúnak is, igyekszünk a végére járni a dolgoknak. Stay tuned!