Itt az Ultimaker legújabb modellje

Az Ultimaker 3 és Ultimaker 3 Extended megint sokat változott az elődmodellhez képest, a gyártó 20 mikronos precizitást ígér. Fejet cserélni annyi, mint patront cserélni.

Nagy várakozás előzte meg a holland 3D nyomtatógyártó, az Ultimaker új modelljének érkezését. Kedden végre bejelentette a gyártó a részleteket, az elődmodell mintájára két géppel bővített kínálatban megjelent az Ultimaker 3 és az Ultimaker 3 Extended. A nyomtató nagyot nőtt: az Ultimaker2+ 357x342x388mm, a hármas széria 342x505x588mm-es méretekkel bír, aminek nyomós oka van.


(forrás: Ultimaker) [+]

Az Ultimaker 3 ugyanis kétfejes kialakítást kapott, azaz két színnel, vagy két különböző anyaggal is dolgozhatnak a vásárlók egyszerre. Ez lehetőséget teremt arra, hogy akár vízben oldható támasztékokat, vagy egyszerre különböző igénybevételnek kitett elemeket egyben nyomtassunk.

Végre nem kell csavarkulcs vagy más felszerelés a fúvókák cseréjéhez, két mozdulattal cserélhetőek az extrudermagok, mintha egy tintasugaras gépben cserélnénk patront. Mivel a gép NFC támogatást is kapott, megfelelő alapanyagot használva automatikusan felismeri és hozzáállítja magát a filamenthez a nyomtató. A közlemény kitér arra is, hogy aktív tálcaszintezéssel látták el a masinát, aminek köszönhetően munka közben is képes javítani az esetleges manuális szintezési hibákat. Az Ultimaker 3 USB, WiFi és Ethernet csatlakozást támogat, beépített kamerájának köszönhetően távolról is nyomon követhető a folyamat.

A nyomtatási terület a két fej miatt némileg csökkent, a korábbi 223x223x205mm 197x215x200mm-re zsugorodott. Az Extended változat 30 centiméter magas tárgyak nyomtatását teszi lehetővé, míg a fej továbbra is maximum 300 mm/s sebességre képes. A gyártó specifikációja szerint a 0,4 mm-es fúvóka 200 és 20 mikron közötti precizitást enged, amit majd a tesztek igazolhatnak.


(forrás: Ultimaker) [+]

Míg az Ultimaker 2+ 4 különböző fúvókaméretet támogat (0,25mm, 0,4mm, 0,6mm, 0,8mm), a legújabb modell neve mellett mindössze a 0,4mm-es szám található. Nőtt viszont a maximálisan elérhető hőmérséklet, az eddigi 260 celsius fokos értéket 280-ra emelte a gyártó. Ez jól jöhet a széles anyagválaszték használata során, a jelenlegi Nylon, PLA, ABS, CPE, PVA mellé ugyanis a későbbiekben optimalizálják CPE+, PC, TPU95A feldolgozására is. A fűthető üvegtálca hőmérséklete 20 és 100 ˚C között állítható.


(forrás: Ultimaker) [+]

Az Ultimaker 3 hivatalos nettó ára 2995 euró, a magyarországi forgalmazó, a FreeDee nettó 950 ezer forintért értékesíti, míg az Ultimaker 3 Extended nettó 3695 euró, hazai garanciával vásárolva 1 millió 150 ezer forint. A csúcsgépet Magyarországon először az Automotive Hungary helyszínén október 19-21. között, a FreeDee standján tekintheti meg a közönség, ahol a forgalmazó tájékoztatása szerint kedvezményes áron rendelhető meg a 3D nyomtató.

Azóta történt

Előzmények