UPC: szeptembertől akciós a 120 megás internet

A UPC a hónap elején Fiber Power néven elindította új generációs kábeles internetszolgáltatását. A cég két nagy sebességű, lakossági ügyfeleknek szánt csomagot vezetett be: az egyik maximálisan 60, a másik legfeljebb 120 megabites letöltési és 6, illetve 10 megabites feltöltési sebességet biztosít (a garantált értékek: 20/3 Mbps, illetve 30/4 Mbps).

Az új konstrukciók júliustól Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérváron, Nagykanizsán és a környező kistelepüléseken elérhetőek, de akciós áron kezdetben csak a UPC meglévő ügyfelei számára. A 120 megabites csomag havi listaára 16 ezer, a 60 megásé 14 ezer forint, de a társasházak lakói most 5500, illetve 7500 forintos kedvezményes havi díjért fizethetnek elő. A cég azt ígéri, hogy a Fiber Power az év végéig csaknem a teljes szolgáltatási területén, összesen több mint egymillió otthonban elérhető lesz, az új előfizetőknek szólót akciók várhatóan ősszel indulnak majd.

De egyáltalán mire lehet használni ezt a sávszélességet? Az új csomagoknál is megmarad-e a 300 GB-os extrém használati limit és a fájlcsere lassítása, a priorizálás? Miért a viszonylag lassú feltöltési sebesség? – többek között ezeket a kérdéseket is feltettük Szűcs Lászlónak, a UPC sajtókapcsolati igazgatójának videointerjúnkban:

A csomagok bevezetését az EuroDOCSIS 3.0 technológia alkalmazása teszi lehetővé. Ehhez nem szükséges újabb kábelfektetési munkálatokat végezni, a jelenlegi hálózatot nem kell kicserélni, csupán a központok aktív hálózati eszközeit. Míg a korábbi szabvány, a EuroDOCSIS 2.0 egyetlen frekvenciasávot biztosít az internetes adatforgalom továbbítására, ami maximálisan 40-50 Mbps sávszélesség elérését teszi lehetővé, a 3.0 több frekvenciasávot kapcsol össze, így megtöbbszörözhető a le- és feltöltési sebesség. A UPC új csomagjainál például négy frekvenciaablak összefogásával biztosítják – ráhagyással – a 120 Mbps maximális letöltést, de a szabvány lehetőséget ad akár nyolc frekvenciasáv összefogására és így akár 400 Mbps-ot meghaladó sávszélesség elérésére is.

Az előfizetői oldalon a Fiber Power csomagok kihasználásához a 100 Mpbs-nál gyorsabb hálózati adatátvitelt támogató hardverre és operációs rendszerre van szükség (az ilyen sebességre nem felkészített Windows XP-hez a szolgáltató ad egy UPC Fiber Power Optimizer nevű alkalmazást, amely módosítja a hálózati beállításokat), illetve CAT 5E szabványú UTP-kábelekre. A gyors kapcsolat megosztásánál a kompatibilis router kiválasztására is érdemes figyelni. A szerkesztőség tagjainak tapasztalatai azt mutatják, hogy még az előírt követelmények megléte esetén is gépről gépre változik az elérhető maximális sávszélesség – kezdetben sok kérdésre számíthat majd az ügyfélszolgálat e miatt.

Azóta történt

Előzmények