Egyre durvább a megfigyelés az USA-ban is

Hiába pattant ki a Snowden-botrány, a titkosszolgálatok túlterjeszkedése láthatóan megállíthatatlan. Olyan mértékűre nőtt a megfigyelés, hogy azt már nehéz józan érvekkel megindokolni.

Az Egyesült Államok kormányzati szintű, közvetlenül az elnök irányítása alá tartozó, a titkosszolgálati tevékenységeket felügyelő és menedzselő szervezete (United States’ Office of the Director of National Intelligence – ODNI) a múlt hét végén adta ki a szokásos évi jelentését (Intelligence Community Transparency Report), melyben arról számoltak be, hogy belföldön milyen hírszerzési tevékenységet végeztek.

Egy ilyen riport önmagában nem túl érdekes, pláne nem számunkra, Európában, de a mostanira mégis érdemes figyelmet fordítani, mivel kiderül belőle, hogy döbbenetes mértékben emelkedett meg a telefonhívások adatainak megfigyelése: míg az amerikai nemzetbiztonsági, illetve hírszerző szervezetek 2016-ban még mintegy 151 millió hívást elemeztek körülbelül 22 ezer keresőkifejezés alapján, addig tavaly, 2017-ben már több mint 534 milliót, mintegy 31 ezer kulcsszóval. Az ODNI ezt az ugrást azzal magyarázza, hogy egyrészt vannak átfedések, amikor különböző szolgáltatóktól ugyanarra a hívásra hivatkoznak, másrészt pedig azért, mert a felderítés is kiterjedtebb és alaposabb lett, ez adott esetben felnyomta a számokat.

Az mindenesetre világos a jelentésből, hogy az elmúlt két évtized tendenciája erősödik, mivel a nemzetbiztonsági okokra hivatkozva meghozott amerikai törvények számtalan könnyítést tartalmaznak a korábbi időszakhoz képest, vagyis a hatóságok viszonylag egyszerűen tudnak legálisan megfigyeléseket végezni. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyancsak nemzetbiztonsági okokból az átláthatósági jelentés nem hoz nyilvánosságra minden adatot, ezekről csak találgatások olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények