Ütős lehet az ARM új processzora

Több mint nyolc éve nem zárt olyan szinten az ARM részvényeinek árfolyama a londoni tőzsdén, mint tegnap. Az alacsony fogyasztású és ezért elsősorban hordozható készülékekben, mobiltelefonokban és médialejátszókban használt chipeket tervező brit vállalkozás papírjainak értéke jó másfél éve töretlenül emelkedik – csak az idén a duplájára nőtt –, ami nemcsak a gazdasági válság távolodásával magyarázható, hanem azzal is, hogy a befektetők látnak fantáziát a vállalkozásban. A tegnapi nyolcéves csúcs elérését az is segítette, hogy a cég egy nappal korábban San Franciscóban leleplezte új processzorcsaládját, mely a kurrens generációnál jóval nagyobb teljesítmény nyújt, és akár szerverekben is versenyképes lehet.

ARM EagleAz ARM – mely maga nem gyárt mikroprocesszorokat, hanem az általa kifejlesztett magok többé-kevésbé testre szabható terveit licenceli – már korábban világossá tette, hogy hosszabb távon szeretne az x86-os processzorok nagyobb teljesítményű modelljeinek is konkurenciát teremteni. Ennek a stratégiának az egyik kulcseleme az új – Eagle kódnevű – Cortex-A15 MPCore processzor, amely változatlan fogyasztás mellett ötször jobb teljesítményt nyújt majd, mint a jelenlegi Cortex-A8 és -A9 chipek – ezt a különbséget jelzi a modellszámozás nagyobb léptékű változása is. Igaz, egyelőre még a Cortex-A9 implementációk sem jelentek meg a piacon, erre várhatóan az év végén kerül majd sor, az A15-alapú készülékekre legalább 2012 második félévéig kell várni.

Az új, erősebb lebegőpontos és multimédiás számítási teljesítményt nyújtó chipdizájn köré több, akár 8 vagy 16 magos processzorok is építhetők. Az ARM víziója szerint az okostelefonokban és általában a hordozható számítógépekben legfeljebb két magra lesz szükség, a többmagos változatok a szórakoztatóelektronikai és hálózati eszközökben, valamint az új célszegmensnek számító szerverekben lesznek kelendőek.

A Cortex-A15 újdonsága, hogy hardveresen támogatja a virtualizációt, a hibajavítást, a többprocesszoros konfigurációkban a cache-koherenciát, és – bár 32 bites architektúráról van szó, az ún. Large Physical Address Extensions (LPAE) megoldás révén – akár 1 terabyte memóriát is képes megcímezni. A 32 és 28 nanométeres gyártástechnológiához szabott chip működési frekvenciája 2,5 GHz-ig skálázódik.

A vállalat műszaki igazgatója szerint jó két év múlva az új chipre épülő okostelefonok olyan teljesítményt nyújtanak majd, mint a mai üzleti noteszgépek. Az operációsrendszer-virtualizáció a mobilokban is kihasználható lesz – tette hozzá –, például munkahelyi és személyes szoftverkörnyezeteket lehet kialakítani a segítségével.

Az ARM processzorai domináns részesedéssel rendelkeznek az okostelefonok piacán, gyakorlatilag minden ilyen készülékben ARM-architektúrájú chip dolgozik, de a különféle implementációk a nyomtatóktól kezdve a routereken át számos más eszközben megtalálhatók. A brit cég licencével készített lapkák ára jellemzően 1 és 20 dollár között van, miközben például a világ legnagyobb chipgyártójánál, a rivális Intelnél 30-1000 dollár között, ám míg az utóbbi cég néhány száz millió processzort ad el évente, addig az ARM-táborba tartozó gyártók összesítve több milliárdot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

  • Figyelni fognak ránk a számítógépek

    Jön a kontextusérzékeny vezérlés. Sőt az Intel szerint a jövőben a számítógépek nemcsak a felhasználó mozdulatait, de a szokásait, preferenciáit is figyelembe veszik majd.

  • Villámgyors memóriát fejleszt az IBM

    A cég szerint a flash és a merevlemezek előnyeit ötvöző racetrack-elvű memória lesz a jövő adattárolási technológiája.

Előzmények