Növekszik a vállalkozások telefonadója

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapi, sokak által váratlanként minősített tájékoztatóján több adóemelési intézkedést jelentett be, köztük azt is, hogy a telefonadó mértéke a céges előfizetőknél percenként 2 forintról 3 forintra változik, a maximális díj pedig havi 2500 forintról 5000 forintra nő.

Az adóemelések indoklásáról a miniszter azt mondta, hogy az elsősorban azt szolgálja, hogy bár Magyarország várhatón hamarosan kikerül a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, biztosítani kell azt is, hogy ez a helyzet meg is maradjon, vagyis fél-, egy év múlva ne kerüljön vissza az ország a „szégyenpadra”, emellett a bejelentett intézkedések a jövő évi államháztartási egyenleget is javítják.

Egy szakértő azt nyilatkozta a piacesprofit.hu kérdésére, hogy a csomag korai időzítése meglepő, csak augusztusra várt hasonló intézkedéseket, ugyanakkor mivel két komoly bevételi tételnél – e-útdíj, pénztárgépek online összeköttetése – már „elcsúszás van”, indokoltak a lépések. A távközlési adó emelését az elemző szerint nem indokolja semmi, mivel az ebből eredetileg az idei évre várt 44 milliárd forintos bevétel jól tervezhető, fix. A telekomadó emelésének köszönhetően Tóth Gergely szerint további 15-20 milliárd forint folyhat be a büdzsébe 2013-ban. Az intézkedéseket a szakértő szerint az is indokolhatja, az idei költségvetést 5,2 százalékos inflációval tervezték, míg a tényleges szám 2,5 százalék körül lehet, ami bevételi oldalon csúszást okozhat, főként az áfa és a jövedéki adó bevételekben.

A miniszter bejelentésére legérzékenyebben a Magyar Telekom részvényei reagáltak, ahol zuhanás volt tapasztalható.

Magyar Telekom

Azóta történt

Előzmények