Vegyesvállalatban egyesíti erőit a Micron és a Nanya

A jövő év végétől új vegyesvállalat veheti fel a versenyt az élmenőkkel a memóriaiparban: az amerikai Micron Technology és a tajvani Nanya Technology tegnap írta alá azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében a két cég közös gyermekeként nagyjából 1,1 milliárd dolláros beruházás révén létrejönne a MeiYa Technology Corporation. A tajvani székhelyű vállalatban egyenlő mértékű; ötven-ötven százalékos részesedést kapna a Micron és a Nanya.

A két cég az együttműködés részeként még idén belefog a technológia fejlesztésébe – feltéve, hogy az üzletnek nem tesz keresztbe a tajvani bürokrácia. A cég központi üzemének felkészítését a 300 milliméteres átmérőjű szilíciumostyák megmunkálására hónapokon belül megkezdik, a termelés pedig 2009-ben indulhat meg. A két gyártó az 50 nanométernél kisebb csíkszélességgel készülő memóriachipeket a közös fejlesztési fázis után nagyrészt már ezeken a gyártósorokon állítaná elő, áll a kiadott közleményben.

A Nanya jelenleg még a német Infineonból kivált Qimondával karöltve tervezi az IC-ket, a tajvani vállalat ugyanakkor jelezte, hogy az 50 nanométeres gyártástechnológiai határt átlépve megválik régi partnerétől és a továbbiakban a Micronnal közösen fejleszti és gyártja a chipeket. A Nanya és a Qimonda egyébként már létrehozott egy vegyesvállalatot (Inotera Memories), a Micron viszont eddig nem lépett frigyre senkivel, jóllehet korábban tervezte, hogy felvásárolja a Hynix Semiconductorst, sőt egyes pletykák szerint a Qimondára is szemet vetett, mielőtt a memóriagyártó részleg kilépett volna az Infineon szárnyai alól.

Azóta történt

Előzmények