Veszélyben a yahoos postafiókok

Több mint 200 millió felhasználójának „egy igen kis hányada” esett annak a féregnek áldozatául, amely kifejezetten a vállalat internetes levelezőrendszerét támadja meg – jelentette be tegnap a Yahoo. A Yamanner névre keresztelt emailes kórokozó – New Graphic Site tárgymegjelöléssel – a Yahoo Mail postafiókjainak millióiban landolt. Különlegessége, hogy a beágyazott Javascriptnek köszönhetően már a levél puszta megtekintése is elegendő a fertőzéshez, azaz nem kell még egy mellékletet is megnyitni, ahogy az emailben terjedő férgek esetében általában. Miután a vírus feltelepült a gyanútlan user számítógépére, továbbküldi magát az internetes címjegyzékben található ismerősöknek. A Yahoo szerint a támadás felfedezését követően megtették a szükséges lépéseket a további fertőzések megelőzésére, a felhasználóknak már nincs miért aggódnia.

A Yamannert a vírusirtó szoftvereket forgalmazó cégek egy része alacsony kockázatúnak minősítette, míg mások – így a Symantec – veszélyesebbnek tartják. A Yahoo szerint mindenképpen érdemes a számítógépre telepített vírusirtót és tűzfalat frissíteni, és egyben ajánlatos blokkolni az av3@yahoo.com címről érkező leveleket. A Symantec felhívta a figyelmet arra, hogy a Yahoo levelezőjének újabb, béta-változatát – melynek tesztelésében külön kérésre lehet részt venni – nem tudja bántani a féreg.

Azóta történt

Előzmények

  • A Yahoo felvásárolta a Meediot

    A Meedio HTPC-szoftverei igen népszerűek – a hírre, hogy ezeket megszerezte a Yahoo, a felhasználók nem mondták, hogy juhé.

  • Nem okozott csalódást a Yahoo

    A cég oldalait világszerte több mint félmilliárdan látogatják. Jól sikerült az első negyedév.