Veszélyes blogok

Az internetes bűnözők mindig új módszereket eszelnek ki a felhasználók átvágására. Az egyik legújabb trükk a webes naplók népszerűségét lovagolja meg. A módszer lényege, hogy miután egy blognak látszó oldalra csábítják a gyanútlan látogatókat, billentyűleütéseiket naplózó ún. keylogger programot vagy valamilyen számítógépes vírust telepítenek a számítógépére – írja az internetbiztonsággal foglalkozó Websense jelentésére hivatkozva a BBC. A cég eddig száznál is több ilyen becsapós blogot azonosított a világhálón.

A webes naplók több okból is jó alapot biztosítanak a csalásokhoz. Ingyenesen, névtelenül és egyszerűen használhatók, bőséges tárhelyet biztosítanak a tulajdonos számára, miközben az esetek túlnyomó többségében a szolgáltatók nem ellenőrzik, hogy vannak-e vírusok vagy egyéb rosszindulatú programok a tárterületen. A Websense ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy ezekre az oldalakra véletlen barangolás közben aligha lehet eljutni, a csalók többnyire kéretlen reklámlevelekben vagy csevegőprogramokon keresztül reklámozzák a hamis blogok webcímeit.

A blogokhoz biztosított tárterület egyben rosszindulatú programok elhelyezésére is kiválóan használható. Több olyan esetről tudnak, amikor már megfertőzött és távolról irányított – ún. zombi – számítógépek ilyen oldalakról töltöttek le további vírusokat vagy alkalmazásokat.

Becslések szerint a világhálón jelenleg több mint 8 millió blog olvasható, ezek közül néhány százra tehető a csalásra használtak száma.

Azóta történt

Előzmények