Vezeték nélküli doki

A San Diego-i Triage Wireless cég elkészített egy olyan, bőrre ragasztható tapaszt, amely egy parányi elektronikus szenzor segítségével folyamatosan képes mérni az emberi szervezet legfontosabb élettani jellemzőit, és ezeket vezetékmentes technológia segítségével tetszőleges helyre továbbítani. (A Shadowrun fantáziavilágában járatos olvasóknak most bizonyára egyszerre ugrott be egy név: DocWagon – a szerk.) A szerkezet jelenleg a pulzusszámot, a vér oxigénnel való telítettségét, illetve a vérnyomást képes folyamatosan mérni – a következő prototípus már a testhőmérsékletet is ellenőrizni fogja.


Az AdvancedBPM-chip (forrás: Triage)

A technológia nem összekeverendő a közelmúltban nagy vitákat kavaró, bőr alá ültethető rádiófrekvenciás azonosítóchipekkel (RFID). Míg azok a páciensre vonatkozó legfontosabb egyészségügyi adatok – vércsoport, gyógyszerallergiák – gyors és pontos lekérdezésére szolgálnak, például egy baleset esetén, amikor az áldozat eszméletlen, addig az AdvancedBPM időszakos felügyeletre ideális. Ilyen lehet például, amikor a beteg vérnyomásadatait egy hosszabb időszakban, különböző napszakokban gyűjteni kell egy-egy betegség diagnosztizálásához.

Az apró szerkezet, amely előreláthatóan jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba, jelentősen csökkentheti a kormányok egészségügyi kiadásait az ellenőrzési célú kórházi látogatások egy részének kiváltásával. Egy felmérés szerint a világ országai GDP-jük nagyjából 15 százalékát költik jelenleg egészségügyi kiadásokra, és ez a szám igen hamar elérheti a 25 százalékot is, ha a mostani trendek folytatódnak. Így nem meglepő, hogy a vezető it-cégek közül egyre többen látnak fantáziát az egészségügyi kutatásokban – ilyen például az IBM, az Accenture és az Intel is.

A Triage a biztonságra is ügyelt a részletek kidolgozásakor. Az érzékelő Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat egy kéziszámítógépnek, amely továbbküldi őket a kijelölt központnak. És bár nem valószínű, hogy bárki is a vérünk oxigéntartalmának adatait kívánná kilopni a levegőben utazó adatcsomagokból, a társaság azért a legbiztonságosabb titkosítást kérte a feladattal megbízott Qualcommtól.

Azóta történt

Előzmények