Vezetékes internet: közel a félmilliárdhoz

A vezetékes széles sávú internetkapcsolatok száma a világon változatlan lendülettel növekszik, ami javarészt a fejlődő országokban elindított távközlési fejlesztéseknek köszönhető. Az előfizetésszám jövőre várhatóan át fogja lépni az 500 milliós küszöböt – prognosztizálja a Futuresource Consulting.

Magyarországon igen közel jár a telítődéshez a vezetékes széles sávú piac. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb, májusi gyorsjelentése az ADSL-szegmensben 0, a kábeles piacon pedig 0,9 százalékos havi előfizetésszám-növekedést regisztrált. Az ADSL-kapcsolatok száma már második hónapja nem változott.

„Globális szinten a vezetékes széles sávú hozzáféréssel rendelkező háztartások több mint 60 százaléka xDSL technológiával, a helyi telefonhálózaton keresztül kapcsolódik az internetre. A kábeles széles sáv részesedése valamivel több mint 20 százalék” – mondta el Patrik Pfandler, a brit piackutató elemzője. A szakértő rámutatott arra, hogy míg a fejlett országok többségében már telítődött a vezetékes piac, új növekedési „forró pontok” jelennek meg Afrikában és a Közel-Keleten, ahol az idén 33 százalékos bővülés várható a kapcsolatok számában.

„Hosszabb távon, az elkövetkező négy évben Indiára érdemes majd figyelni. Jelenleg ott a legalacsonyabb a háztartások vezetékesszélessáv-ellátottsága, alig több mint 2 százalékos. De a piac 2013-ra várhatóan ötszörösére, 25 millió hozzáférésre bővül” – magyarázta Pfandler.

A maximális letöltési sebesség globális összehasonlításban Japánban a leggyorsabb, átlagosan 30 Mbps. Európában Svédország vezet 14 Mbps-os átlaggal, míg az Egyesült Államokban az átlagos sávszélesség 2,7 Mbps. Pfandler szerint az internetszolgáltatók piaci versenyében a sebesség egyre fontosabb szemponttá válik, és azok a szereplők kerülhetnek előnybe, amelyek fejlesztik a hálózataikat.

Azóta történt

  • Négy év múlva 2,2 milliárdan internetezünk

    A Forrester jóslata szerint fokozatosan szorul vissza Észak-Amerika és Európa részesedése a statisztikában.

  • T-Home: jön a 80 megás internet

    A szolgáltató ősszel teljesen átalakítja internetes csomagkínálatát, és a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességű konstrukciókat vezet be. Kábelen és optikán is lesz 80 megás letöltés.

  • Még él a vezetékes széles sáv

    Míg az ADSL-szegmens stagnál, a kábeles piac havi néhány ezer új előfizetéssel bővül.

  • Magyarországon gyors az internet

    Egy megkérdőjelezhető módszertannal készített felmérés szerint az itthon elérhető átlagos sávszélesség bőven elegendő a mai webes alkalmazásokhoz. De Dél-Korea még így is messze van.

Előzmények