Vicces kóderek esete bolondok napjával

Múlt héten írtunk a Magic Lantern ügyes kis szoftveréről, amivel egyedi funkciók csalhatóak elő a Canon digitális, tükörreflexes fényképezőgépeiből. Vladimir Ivanov a mindenféle tech dolgokkal és hekkeléssel foglalkozó Kukuruku Hub szerkesztője a többi Magic Lantern firmware-t használóhoz hasonlóan a készítők különösen kreatív és könyörtelen április 1-i tréfájának áldozata lett.

Bolondok napján egyszerűen kékhalálozni kezdtek a módosított szoftvert futtató fényképezőgépek. Hekkelt eszközöknél nem meglepő az ilyen, bár tény, hogy eléggé kellemetlen, és persze a drága fotómasina elhalálozásakor kinek jut eszébe a dátumot nézni? Nyílt forráskódú szoftverről van szó, így az első ijedtség és a fejlesztői fórumon történő siránkozás után azért előkerült a józan ész, és az ügyesebb felhasználók hamar megtalálták az alábbi kódrészt, amire egy márciusi frissítési leírás is utalt:


(forrás: Kukuruku Hub)

Kicsit burkoltan, de arról van szó, hogy április 1-én bekapcsol a vicc mód, ami másodpercenként egy véletlen számot generál, és ha ennek eredménye 13, és a gép éppen nem készít felvételt, akkor kékhalálba küldi. Ördögi az alaposság, amivel beépítették a funkciót, hiszen minden évben aktiválódva borzolja majd a felhasználók idegeit. Persze, ki lehet szedni a kódrészletet a nyílt forrásból, de kérdés, hogy milyen más meglepetést dugtak még el. Abba pedig inkább bele se gondoljunk, hogy milyen titkok rejtőznek az olyan egyedi – mondjuk Android – firmware-kben, amiket hasonlóan kreatív, de nem ilyen jóindulatú kóderek készítettek...

Azóta történt

Előzmények