Világcsúcs: 500 GHz-en futó chip

Az IBM és a Georgiai Műszaki Egyetem (GIT) kutatói, akik közösen dolgoznak a kommunikációs berendezésekbe szánt chipek következő generációján, előállították a világ leggyorsabb szilíciumalapú chipjét. A műszaki szakembereknek sikerült az órajelet 500 GHz-re emelni, anélkül, hogy a tesztpéldány károsodott volna – apróbb szépséghiba, hogy ehhez mínusz 268,5 Celsius-fokra kellett lehűteni, azaz mindössze 4 és fél fokkal "melegebbre" az abszolút nulla foknál.

Az IBM és a GIT mérnökeiből álló tudományos csoport a negyedik generációs szilícium-germánium eszközök új megoldásait keresi. A kutatók kíváncsiak voltak, hogy milyen sebességbe lehet hajszolni az újfajta chipeket anélkül, hogy hibásan kezdenének működni vagy – extrém esetben – megolvadnának.

Ha a szükséges mínusz 268,5 Celsius-fok túlzásnak tűnik, jó hírünk van: létezik szobahőmérsékleten működő megoldás is, amelynél a chip 350 GHz-en ketyegett. Azért a manapság elterjedtnek mondható, 2 GHz-en futó kommunikációs eszközökhöz képest ez nem egy szégyenletes eredmény...

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények