Világhálón a 3dfx Voodoo-kártyák driver-forráskódjai

A kódot, illetve magát a meghajtóprogramot egy "NuAngel" nevű x-3dfx közösségi tag hozta nyilvánosságra a saját honlapján. Bár a weboldal jelen pillanatban offline, nem elérhető, mégis szélsebesen híre terjedt a nem mindennapi "zsákmánynak".
NuAngel-nek már hónapok óta birtokában volt a kódcsomag, ám eddig az esetleges jogi következményektől való félelem visszatartotta a bejelentéstől. Az nVidia, amely évekkel ezelőtt a 3dfx technikáit és romjait felvásárolta és így elvileg a cég "örököse", ugyanakkor semmilyen hajlandóságot nem mutat a jogi lépések megtételére.

Az x-3dfx fórumán az örömbe némi üröm is vegyült. Hiszen egyfelől megvan ugyan az eredeti driver-forráskód, de sajnos már túl későn. A kód feltérképezése és érdemi munka ráadásul a programozókra várna, kérdés persze, hogy a bulvárszinten túl (esetleges később előhalászott "titkok" stb.), érdemes-e komolyan is foglalkozni a megkerült kódcsomaggal.

Akit érdekel, a NuAngel (jelenleg offline) vagy az x-3dfx weboldalon körülnézhet. A forráskód "3dfx_source_code.rar" névre hallgat, mérete kereken 40 MB. Hogy az nVidia lép-e valamit az ügyben, az persze még kérdéses.

Azóta történt

Előzmények