Vírusvédelem a Microsofttól

Az elterjedt vírusvédelmi megoldásokhoz hasonlóan éves előfizetésért kínálja majd a Microsoft saját biztonsági szolgáltatását, melytől az egyszer fialó szoftverlicencekkel szemben folyamatos árbevételt vár. A OneCare névre keresztelt csomag részben már hozzáférhető megoldásokra – így a Windowsok részét képező menedzsmentfunkciókra és az ingyenes kémprogram-eltávolító alkalmazásra – épül, részben pedig új fejlesztésű védelmi funkciókat kínál. Ezek közé tartozik a fejlettebb tűzfal, a vírusvédelem és az ingyenes telefonos támogatás. A szolgáltatást egyelőre a cég alkalmazottai tesztelik, a felhasználók csak nyár végétől, kora ősztől próbálhatják majd ki.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Microsoft saját – az elmúlt évek it-biztonsági akvizíciónak első gyümölcsének tekinthető – vírusvédelmi megoldása csupán a OneCare csomag részeként lesz elérhető, önálló programként nem kerül forgalomba. Ez persze aligha nyugtatja meg a redmondiak piaci belépőjétől hosszú ideje tartó biztonsági cégeket. Szakértők szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy a Symantechez hasonló vállalatoktól csábítana el ügyfeleket a OneCare, sokkal valószínűbb, hogy azok a felhasználók érdeklődnek majd a szolgáltatás iránt, akik korábban nem használtak vírusirtó szoftvereket.

A vírus- és spyware-védelem mellett a OneCare a rendszer automatikus karbantartására is ügyel, így töredezettségmentesíti a merevlemezt, helyreállítja a sérült fájlokat és biztonsági mentéseket készít a fontos adatokról. A szolgáltatás várható éves díját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények