Visszafordították a határról a német hackert

Nem engedték be az Egyesült Államokba, ezért nem tudta megtartani kétnapos tanfolyamát egy német biztonsági szakértő a hétvégén kezdődött Black Hat konferencián. Thomas Dullien – vagy ahogy a szakmában ismerik: Halvar Flake – hat éve állandó résztvevője volt a szakmai rendezvénynek, tréningjeinek elsősorban az amerikai kormánynak és a nemzetbiztonságnak dolgozó szakemberek voltak a hallgatói. A hetedik évben, idén azonban fennakadt a határőrök szűrőjén. Ugyan német állampolgárként – az ún. Visa Waiver program keretében – vízummentesen beutazhat az Egyesült Államokba, ezúttal megállították, átkutatták a bőröndjét, és megtalálták benne a tanfolyam anyagát. Ezt követően négy és fél órán keresztül faggatták arról, hogy ki is ő, és milyen szerződésben áll a konferenciával. Mikor kiderült, hogy hét évvel ezelőtt magánemberként állapodott meg a szervezőkkel, a hatóság arra jutott, hogy a Black Hat alkalmazottjának kell őt tekintetni, így viszont csak az ideiglenes munkavállalást lehetővé tévő ún. H-1B vízummal léphet be az országba.

Dullien ezt az érvelést hallva kérte: engedjék meg neki, hogy cége nevében – melynek ő a vezérigazgatója – ott helyben írjon egy új megállapodást, melyet a konferenciaszervezők azonnal szignálnának. Erre azonban nem kapott lehetőséget. A határőrök szerint ugyanis egyszerű állampolgárként próbált meg belépni az ország területére, ezért a procedúrát e minőségében is kell végigcsinálnia, nem változhat át hirtelen egy cég képviselőjévé.

Így kilencórányi repülés és négy és fél óra kihallgatás után visszaküldték Németországba. Dullien még ekkor sem adta fel: úgy gondolta, hogy miután hazaért, tető alá hozza a módosított szerződést, és újra kiutazik. Csakhogy mivel egyszer már megtagadták a beléptetését, többé nem élhet a Visa Waiver program előnyeivel, hanem üzleti vízumért kell folyamodnia. Ezzel pedig minden esélye elszállt, hogy idejében megérkezzen a rendezvényre.

Az általa tervezett tanfolyam címe egyébként „Szoftverek elemzése biztonsági sebezhetőségek után kutatva” volt. Ennek keretében a bináris elemzésről, a visszafejtésről és a hibakeresésről beszélt volna.

Azóta történt

Előzmények