Jól halad hálózatának cseréjével a Vodafone

A Vodafone Magyarország idén tavasszal jelentette be nagyszabású hálózatkorszerűsítési projektjét. A teljes hazai infrastruktúrát érintő fejlesztést – melynek során a régi berendezéseket a Huawei LTE-képes eszközeire cserélik le – a jövő nyárig akarták lebonyolítani, de a szolgáltató mai bejelentése szerint a tervezettnél gyorsabb ütemben haladnak a munkálatok.

Az operátor ma azt közölte, hogy megtörtént az ezredik bázisállomás korszerűsítése is, és ezzel az ország területének 60 százalékán elérhető a jobb minőségű hanghívásokat és 14,4 megabites maximális letöltési sebességet biztosító hálózat. Jelenleg a fejlesztés előnyeit a következő megyék egészében vagy egy részében élvezhetik az ügyfelek: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Zala, Veszprém, Fejér és Somogy. E területeken az EDGE technológia is elérhetővé vált a 2G-s készüléket használók számára.

A korszerűsítés révén a hálózat teljes egészében LTE-képes lesz, azaz a megfelelő frekvenciák megszerzése után a negyedik generációs mobilinternet-szolgáltatás is elindítható lesz. „Nagyon örülök neki, hogy a modernizáció üteme töretlen, sőt magasan túlteljesíti elképzeléseinket, hiszen az eredetileg mintegy 15 hónaposra tervezett projekt felénél sem járva az ország több mint 60 százalékát modernizáltuk” – mondta dr. Beck György, a hazai Vodafone elnök-vezérigazgatója.

Saját hálózatfejlesztési munkálataik haladására alapozva a rivális mobilszolgáltatók már a múlt hónap óta kínálnak ügyfeleiknek a korábbiaknál jóval gyorsabb elméleti sávszélességet nyújtó mobilinternetet. A Telenor az új Hipernet csomagokat 42 megabites letöltési sebességgel hirdeti, míg a T-Mobile Net&Roll ajánlatai 21 megabitet ígérnek – azokon a területeken, ahol a korszerűsített hálózat már elérhető. A Vodafone ebbe az újabb sávszélesség-háborúba egyelőre nem kapcsolódott be.

Azóta történt

Előzmények