A Vodafone bepereli az NMHH-t

Beperli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a Vodafone Magyarország, amiért a szabályozó kitart azon álláspontja mellett, hogy egyik szolgáltató lejáró frekvencialicencét sem kívánja automatikusan meghosszabbítani – tudta meg a hwsw.hu.

A tudósítás szerint a mobilszolgáltató úgy véli, hogy ezzel sérül az egyenlő elbánás elve, hiszen korábban a két versenytárs már kapott hosszabbítási lehetőséget. A hatóság korábbi érvei szerint az akkori és a mostani állapotokat nem lehet összehasonlítani.

Az ügy előzményeiről az IT café is beszámolt. A hwsw.hu összefoglalója szerint a Magyar Telekom és a Telenor az eredetileg 2008-ban lejáró 900 MHz-es licenceit további hét és fél évvel egyszer már meghosszabbíthatta, az erről szóló megállapodást az akkor illetékes Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal írták alá a szolgáltatók. A Vodafone a hatósági szerződésekben foglaltakra vonatkozóan április közepén szokatlanul kemény hangú álláspontot adott ki, melyben már előrevetítette: ha a hatóság nem hosszabbítja meg a jogosultsági időt, bíróság elé citálja a szervezetet.

A megegyezésre végül a mai jogorvoslati határidőig nem került sor, a hatóság szerint ugyanis a szerződés a jelen jogszabályi keretek közt nemhogy a kötelező egyenlő elbánás elvét követi, hanem éppen ellenkezőleg, kifejezetten lehetőséget ad az indokolt megkülönböztetésre. A hatóság korábban kifejtette, az európai szabályozási rendszer nem támogatja, sőt kifejezetten csak kevés esetben teszi lehetővé a frekvenciahasználati lehetőségek versenyeztetés nélküli meghosszabbítását. Az NMHH szerint erre egyébként az EU-n belül régóta nincs is példa.

A Vodafone a témában kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a cég továbbra is bízik benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre: „Miután a Vodafone Magyarországnak a mai napon van már csak jogorvoslati lépés megtételére lehetősége, így megállapodás híján a több mint 2,6 millió ügyfelünk érdekeit figyelembe véve a mai napon kénytelenek voltunk benyújtani keresetünket a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ellen a hatósági szerződés megszegése miatt. Ennek ellenére továbbra is bízunk benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre, hiszen továbbra is készek vagyunk a hatósággal való megegyezésre” – jelentette ki Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország szabályozásért is felelős vezérigazgató-helyettese.

Azóta történt

Előzmények