VR filmeket vetítenek egy magyarországi filmfesztiválon

A 16. Verzió Filmfesztivál programjába bekerült egy virtuális valóság alkotásokat tömörítő blokk is.

A virtuális valóság iránt a jelek szerint egyre többen érdeklődnek, legalábbis erre utal, hogy a egy hazai filmfesztivál programjába is bekerültek az ilyen típusú alkotások. A Verzió Filmfesztiválról van szó, amelyet idén 16. alkalommal rendeznek meg.

Az elsőként a Verzió Filmfesztiválon látható Vektor VR-szekciónak a Trafó Kortárs Művészetek Háza biztosít helyszínt november 13. és 16. között. A bemutatott művek között vannak 360 fokos dokumentumfilmek, művészi VR-élmények és immerzív újságírói projektek is. A VR projekteket angol nyelven, illetve eredeti nyelven angol felirattal vetítik.



[+]

A program szervezőjétől kapott információk értelmében a Vektor szekció válogatásán keresztül megismerhetjük, hogy az alkotók miként használják a médiumot és nyitnak új lehetőségeket a minket körülvevő világ megismeréséhez. Mika Johnson Metamorphosis VR (Átváltozás VR) című alkotása Kafka klasszikus művének világába vezet be, a nézőnek egy új megközelítést ajánlva fel adaptációról, környezetről és lehetőségekről. A -22.7°C című VR filmben Grönland tájait fedezhetjük fel Jan Kounen rendező és a zenei producer, Molécule vezetésével. A litván Code of Freedom 1991 (A szabadság kódja: 1991) egy forradalom helyszínére viszi el a nézőt, ahol újságíróként azzal az etikai kérdéssel szembesülünk, hogy megfigyelők maradjunk-e vagy cselekvőkként lépjünk be az események láncolatába.

A programot VR alkotókkal és immerzív médiaszakértőkkel szervezett beszélgetések egészítik ki. A VR Talks sorozatban téma lesz a VR és a valóság dokumentálásának kortárs problematikája, a virtuális és valódi erőszak, a női VR alkotók jelenléte, a VR színházi alkalmazása. A részletes program napi bontása ITT érhető el.