Webre vágott csináld magad

„Mi, ott a szigeten, mindannyian kicsit őrültek vagyunk!” – valami ilyesmit mond egyszer büszkén Vilmos atya tanítványának, Adsónak, a Rózsa nevében. Ezt a fajta őrültséget – ha máshonnan nem is – a Monty Python csoport filmjeiből az egész világ megismerhette. Úgy tűnik, a hagyomány tovább él, alkalmazkodik az új médiumokhoz is – legalábbis valami ilyesminek a bizonyítéka a videojug nevű weboldal.

Első ránézésre semmi humoros nem jutna az ember eszébe, hiszen az oldal szerkezete és rovatai azt mutatják, hogy egy – a nagysikerű hagyományos könyvek mintájára létrehozott – csináld magad portálról van szó, ahol praktikus tanácsokat kaphatunk a hétköznapi élet ezernyi alapvető problémájának megoldására. A különbség csak annyi, hogy az egyes eljárásokat nem rajzok és utasítások magyarázzák el, hanem rövid videók. (Igaz, az oldal alcímét olvasva már gyanakodhatnánk: Life explained. On film.)

A továbbiakban nehéz bármit is írni, hiszen ezeket a klipeket inkább nézni és hallgatni kell, nem pedig magyarázni. Az én első benyomásom az volt, hogy egy nyelvoktató anyagba csöppentem bele, olyan gyönyörű a brit narrátorok kiejtése, s maguk a képsorok is – szerkezetükkel, ritmusukkal, a mondott szöveg időnkénti feliratozásával – ezt az érzést erősítik a nézőben. Ám a klipek valóban gyakorlati tennivalókat magyaráznak el – ahogyan ezt megígérték.


Forrás: www.videojug.com

 

 

 

 

A leggazdagabb anyagú jelenleg az étel- és koktélkészítési tanácsok rovata, ám az igazi érdekességek nem itt találhatóak, hanem például a csináld magad linkje (DIY) alatt: hogyan tisztítsuk ki az eldugult vécét (itt egy rémült szőke lány üldögél a vécékagyló és a fal közé szorulva, s mindent elkövet a siker érdekében); hogyan vágjunk az ajtóba macskabejárót; hogyan cseréljünk biztosítékot; hogyan kell felragasztanunk az ajtóra a lakás számát stb. Bőségesek a szépségápolási videók (pl. hogyan tüntessük el a táskákat a szemünk alól), de az egészségrovatban (csakis 18 éven felülieknek, regisztráció után) megtudhatjuk azt is, miképp vizsgáljuk meg magunkat a célból, hogy vajon van-e hererákunk. Az egyik legszórakoztatóbb etűd arról okítja ki a háziasszonyt, hogy milyen procedúrát kell végrehajtania akkor, ha ismeretlen áll az ajtó előtt, s valami okból beszélni szeretne vele. Csak példaként, az első néhány lépés az egyik kedvencemből: hogyan töltsük fel az ablakmosó tartályát?

1. lépés: Szükséges eszközök: ablakmosó folyadék (ha hideg van, fagyálló változatban), 1 tölcsér
2. lépés: Húzzuk be a kéziféket, tegyük sebességbe a kocsit (automata esetében P pozíció)!
3. lépés: Nyissuk fel a motorháztetőt!
4. lépés: Állapítsuk meg az ablakmosó folyadék tartályának a helyét! Ha nem sikerül teljes bizonyossággal azonosítanunk, akkor inkább hagyjuk abba a műveletet, és forduljunk szakemberhez!

Ennyi talán elég az egyelőre béta verziójú szolgáltatásról. Azt azért hozzáteszem a hozzám hasonló kétbalkezesek vigasztalására: Aki az oldalon közölt videók alapján nem tanul meg tíz perc alatt nyakkendőt kötni, az valóban kitaszítja magát az emberi nemből!

Azóta történt

Előzmények

  • A web legjobbjai – amerikai szemmel

    A Time magazin munkatársai idén is elkészítették a szerintük „legcoolabb” weboldalak névsorát.

  • Tisztelgés – Hofi a weben

    Magyarország egyik legnépszerűbb humoristája július 2-án lenne 70 éves, erre az alkalomra készült el a Hofi-honlap.