Visszavonták a Wikipediát cenzúrázó intézkedést

Hétfőn számoltunk be arról, hogy az internetes gyermekpornográfia, a pedofil tartalmak ellen küzdő alapítvány, az Internet Watch Foundation (IWF) tiltólistára tette a Wikipedia egyik szócikkét, melyen a Scorpions együttes 1976-os lemezének borítója is szerepel, rajta egy meztelen lánnyal.

A nagy port felvert ügyben az IWF újabb közleményt adott ki, melyben visszavonták a korlátozásra vonatkozó kérésüket, ajánlásukat, melynek következtében a szolgáltatók gyakorlatilag egész Nagy-Britanniában elérhetetlenné tették a Virgin Killer lemezről szóló szócikket.

Az IWF korábban azzal érvelt, hogy a képen látható lány nyilvánvalóan nincs még 18 éves, ezért ez az ábrázolás nagy valószínűséggel törvénysértő. Most ezzel szemben – mintegy elfogadva a Wikipedia önkéntes szerkesztőinek érvelését – azt írják, hogy a kép „korára” (vagyis, hogy 1976-os), illetve széles körű elérhetőségére tekintettel levették a tiltólistáról, habár még mindig nem biztosak benne, hogy a kép vajon nem sérti-e meg a gyermekek védelméről szóló 1978-as brit törvényt. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy az intézkedés kárt okozott a Wikipediának, emellett kontraproduktív volt, hiszen most még azok is megismerték a lemezborítót, akik egyébként talán soha nem találkoztak volna vele.

David Gerard, a Wikipedia egyik munkatársa az online lexikon sok közreműködőjének álláspontját képviselve reagált a történtekre, s elmondta: ez az első alkalom, hogy cenzorok elérhetetlenné tettek egy oldalt az enciklopédiából, s ez mélységese felháborítja.

Azóta történt

  • Tárhelyet bővít a Wikipedia

    A feltöltött multimédiás tartalmak miatt az enciklopédia kénytelen folyamatosan növelni a tárolókapacitást.

  • Nehéz a dolga az internetcenzornak

    Az év elején meghirdetett kampány során 41 embert tartóztattak le és 1250 oldalt zárattak be. De ez a munka sosem ér véget.

  • A Wikipedia megölte a Rorschach-tesztet?

    Heves vita bontakozott ki a híres pszichológiai tesztben használt képek publikálása miatt. A kérdés az, hogy minden megismerhető információt nyilvánosságra kell-e hozni.

  • 1995. március 25.

    Howard G. „Ward” Cunningham létrehozza az általa kidolgozott rendszer alapján az első wiki oldalt, melyet a c2.com weboldalán helyezett el. Az ő WardsWiki nevű szoftverének eredeti célja az volt, hogy az informatikusok számára nyilvános szakmai publikációs lehetőséget teremtsen, illetve megkönnyítse és kollektívvá tegye az adatok rögzítését, tárolását, karbantartását és fejlesztését.

Előzmények