A hónap végéig árulják még a Windows 10-et

Hét év aktív időszak után nyugdíjazza a Microsoft az operációs rendszert.

A vállalat hivatalos (angol nyelvű) weboldalán jelent meg az értesítés, hogy a Microsoft január 31. után már nem értékesíti a Windows 10 Pro és a Windows 10 Home licenceit.

Jelen pillanatban a Home 139, a Pro 199 dollárba kerül – a magyar oldalon a Home-ért 63 ezer forintot kérnek.

A Microsoft a figyelmeztetésben azt is jelzi, hogy a korábban közzétett dátum nem változott, így a Windows 10 rendszerek 2025. október 14-ig támogatottak, vagyis addig kapják továbbra is a biztonsági frissítéseket.

Az új rendszer, a Windows 11 már több mint egy éve elérhető, de jelenleg még messze a Windows 10 a legelterjedtebb: a különféle mérések alapján a részesedése kb. 65-68 százalék – a felhasználók kevesebb mint 30 százaléka használja a 11-es verziót, de 10 százalék körül van még a Windows 7 aránya is (ez utóbbi már nagyon idejétmúlt operációs rendszer, a hónap elején már az ESU változatért fizető vállalkozások is az utolsó biztonsági frissítést kapták meg).

Bár a Microsoft erősen szorgalmazza a Windows 11-re történő váltást, ám a rendszerkövetelmények miatt a felhasználók jelentős részének nem alkalmas a gépe ennek futtatására, így valószínűsíthető, hogy mindazok, akik nem akarnak/tudnak beruházni új hardverbe, 2025 után is a Windows 10-et fogják használni.

Előzmények