A Windows 7 RC kiakasztotta a Mozillát

Mitchell Baker
Mitchell Baker

Csak a hét elején jelent meg a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek az utolsó tesztváltozata, a szoftvervállalat böngészőpiaci riválisai máris találtak fogást rajta. A Mozilla és az Opera egyaránt azt mondja – derül ki a Financial Times beszámolójából –, hogy a kiadásra jelölt (RC) verzióban az erőfölénnyel való visszaélés újabb tipikus példáját találták meg.

A kissé túldimenzionáltnak tűnő probléma a következő. A Windows 7 RC lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók Windows Vistáról frissítsenek rá (más verziójú Windowsnál erre nincs lehetőség, csak tiszta telepítésre). A folyamat elméletben problémamentesen átemeli az új rendszerbe a telepített alkalmazásokat és a beállításokat, hogy a felhasználó ott folytathassa a géphasználatot, ahol korábban abbahagyta. Csakhogy a Mozilla felfigyelt rá, hogy a Windows 7 RC a frissítés során elfelejti, hogy a Vistában melyik böngésző volt alapértelmezettként beállítva, és ezt a státuszt automatikusan az Internet Explorer 8-nak adja. Ez szerintük rafinált trükk a felhasználók „visszatérítésére”.

„Az elsődleges vizsgálatunk azt mutatja, hogy ez a Windows operációs rendszer nyilvánvaló felhasználása a böngészőhasználat piaci dinamikájának megváltoztatására. Amit eddig láttuk, az remek példája annak, hogy a Microsoft monopóliuma miért és miként lehetetleníti el a versenyt a kapcsolódó termékek piacán” – fakadt ki Mitchell Baker, a Mozilla elnöke.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a gazdasági lapnak a norvég Opera Software is, amely 2007 decemberében a Windows és az Internet Explorer árukapcsolása miatt bepanaszolta a Microsoftot az Európai Bizottságnál (EB). „Ez is rávilágít a böngészőpiac alapvető problémájára. Erről mindenképpen beszélni akarunk” – mondta Håkon Wium Lie, a cég műszaki igazgatója.

A Microsoft szerint viszont fölösleges egy nem végleges szoftver tulajdonságai miatt kongatni a vészharangot. Mint hangsúlyozták: az RC csupán egy tesztverzió, amelyet eleve egy szűkebb közönségnek szántak, és a probléma sem általános, csupán az egyik lehetséges telepítési módnál jelentkezik.

A böngészőügyben indított EB-vizsgálat június elején a Microsoft meghallgatásával folytatódik – ebből a szempontból nem jött jókor a cégnek az újabb balhé.

Azóta történt

Előzmények