Tesztelje az okos Wolfram Alpha keresőt!

Végre bárki kipróbálhatja a Google babérjaira törő új szolgáltatást, a tudásszámításos motorral támogatott Wolfram Alpha keresőalkalmazást. Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, a szakemberek nagy jövőt jósolnak Dr. Stephen Wolfram agyszüleményének, amely szakítana a keresőmotorok eddig megszokott működésével: ahelyett, hogy a beírt kifejezés alapján többé-kevésbé releváns találatokat jelenítene meg, program közvetlenül a begépelt keresési kifejezés vagy kifejezések alapján válaszolja meg a feltett kérdést.


A szolgáltatás motorja a beírt keresési paramétereknek megfelelő „nyers információkat” kutat fel különféle adatbázisokból és egyéb forrásokból. A rendszer egyszerű kérdezz-felelek módon is használható, de ugyanakkor komplex témakörökkel kapcsolatos számítási munkát is tud végezni, sőt képes adatforrásokat összehasonlítani vagy grafikai úton ábrázolni.

A gyors munkavégzéshez a fejlesztésért felelős mérnököknek sikerült hadrendbe állítaniuk egy szuperszámítógépet is, amely a tavaly novemberben publikált leggyorsabb 500 erőmű listáján az előkelő 66. helyet szerezte meg. Az R Systems alkotta masszív gépezet másodpercenként 39,6 billió műveletet képes elvégezni, amely számítási kapacitásra minden bizonnyal szüksége lesz a Wolfram Research intézet kutatóinak.

Az Alpha jelenleg erősen béta-fázisban áll, vagyis ebben a pillanatban senki se várja tőle, hogy problémamentesen és gyorsan kiszámol vagy megválaszol bármilyen komplex kérdéskört; jelenleg gyakran előfordul az is, hogy a szolgáltatás percekre kiesik, minden bizonnyal a nagy érdeklődésnek köszönhetően. Az első jelek azonban valóban bíztatóak: szerkesztőségünk komplett grafikus összehasonlító táblázatot generált az Alphával naprendszerünkről (kifejezés: solar system), megtudta, milyen gyorsan fut egy gepárd (speed cheetah), illetőleg komplex betekintést nyert hazánk gazdaságába (gdp hungary.)

Azóta történt

Előzmények