"Hé, telefon! Mennyit ajánlottak a Yahooért?"

Hangvezérlési lehetőséggel és más kényelmi szolgáltatásokkal bővíti mobiltelefonokra fejlesztett OneSearch keresőmotorját a Yahoo, jelentette be a CTIA Wireless 2008 konferencián szerdán tartott nyitóbeszédében Marco Boerries, a Yahoo Mobile elnöke. A szoftver 2.0-s verziója a tervek szerint a nyáron válik elérhetővé a mobiltelefon-gyártók számára, de később lesz bárki által letölthető, Windows Mobile operációs rendszerekre telepíthető változat belőle. Sőt, a RIM Blackberry telefonok tulajdonosai már most használhatják a próbaváltozatot.

A először több mint egy évvel ezelőtt megjelent OneSearch elsősorban a hangvezérlés által kínál kényelmesebb keresést, de finomítani fognak a keresési eredmények listázásán is, így a felhasználó nem pusztán egy halom linket, hanem ténylegesen használható információkat fog kapni a keresés révén – ígéri a Yahoo. A hang által vezérelt szolgáltatás működése pofonegyszerű lesz: a telefon tulajdonosának elég lesz a hívásindító gombot megnyomnia, majd a keresőszavakat, vagy akár komplexebb kérdőmondatokat kimondva azonnal választ kaphat a rendszertől.

A OneSerach új verziójában változik, továbbfejlődik a „keresési segéd” szolgáltatás is, mely a későbbiekben a prediktív szövegbevitelhez hasonlóan félszavakból is megérti majd a felhasználót.