A Yandex piacra lépett autonóm szállító robotjával

Egyelőre a közigazgatásban dolgozók használhatják ki a képességeit, de folyamatos a bővítés

Az orosz internetes óriás, a Yandex ma jelentette be, hogy a tavaly ősszel megkezdett tesztek lezárása után a Yandex.Rover nevű autonóm szállítóeszközük élesben is munkába állt, mégpedig ugyanott, ahol a tesztek is zajlottak: a Moszkvához közeli Szkolkovóban, ahol Oroszország egyik legnagyobb kutatási-innovációs központja is található.

A bejelentés szerint a robotot ettől a héttől kezdve a város közigazgatási szerveinél dolgozók vehetik igénybe, hogy dokumentumokat vagy kisebb csomagokat juttassanak el a megadott címre. A speciális alkalmazással vezérelhető jármű jelenlegi hatósugara néhány kilométer, e területen belül képes önállóan közlekedni, útvonalát maga tervezi meg, folyamatosan monitorozza környezete változásait (az akadályt megkerüli, a szembejövő ember előtt megáll stb.). Az alkalmazás segítségével lehet nyitni-zárni a gép tárolórekeszét, a helyzete térképen követhető, illetve gond esetén kapcsolatba lehet lépni a Yandex felelős mérnökeivel. A vállalat és Szkolkovó vezetése egyéves szerződést kötöttek, a hosszabbítás lehetőségével. Jelen pillanatban egy Rover dolgozik munkaidőben, de fokozatosan bővíteni fogják a flottát.

A kisebb bőrönd nagyságú robot hat keréken gördül, „egy gyalogos sebességével”, és bár önállóan képes navigálni az akadályok között időjárási és fényviszonyoktól függetlenül, a kezdeti időszakban mozgását egyelőre még folyamatosan követi egy operátor is.

A Yandex a jármű felhasználási területét is bővíteni szándékozik, az egyik fő profil az ételszállítás lesz valószínűleg, de az áruszállítás is a tervek között szerepel. A további tesztek színhelye is Szkolkovó lesz, a hivatalos nyilatkozat szerint folyamatosan vizsgálják, hogyan lehet ezt a megoldást integrálni a város életébe.

A világon egyébként számtalan helyen folynak hasonló fejlesztések, főként az USA-ban és Kínában, és ezeket a projekteket erősen megdobta a koronavírus-járvány, hiszen ezek az autonóm eszközök érintésmentes szállítást tudnak biztosítani.

Azóta történt

Előzmények