Közösségi oldallal erősít a Zynga

A részvényárfolyamok esése óta egyre nagyobb a nyomás a közösségi játékairól elhíresült Zyngán. Ezt megfordítandó, a cég magára hagyja a lassan süllyedő hajó királykék egyenruhában feszítő kapitányát, s továbbúszik egy általa megalkotott, biztonságosnak vélt szigetre, ahová a reményei szerint a felhasználók is követni fogják. A Zynga with Friends szolgáltatás az cég elmondása szerint még közelebb hozza majd a játékosokat: a kiegyensúlyozott játékélményért a rendszer a képességeinket figyelembe véve választja ki ellenfeleinket; győzelmeinket és bukásainkat a Facebookhoz hasonló módon az üzenőfalon kürtölhetjük világgá, akik viszont inkább a privátban szeretnek büszkélkedni és panaszkodni, azoknak rendelkezésükre áll a chat funkció – a cég érezhetően a közösségi oldal leghasznosabb készségeit emeli át saját megoldásába.

Az alkotóknak számos olyan eszköz áll majd rendelkezésére, amikkel az ígéretek szerint még könnyebb lesz a fejlesztés a cég szárnyai alatt. Az új oldal új játékokkal csábít: az átálló játékosok olyan címekből csemegézhetnek majd, mint a FarmVille 2, vagy a ZyngaPoker legújabb kiadása. Hab a tortán, hogy a vállalat a meglévő és leendő játékaiknak elkészíti a mobileszközökre szánt változatát is. A Zynga munkatársai az új lehetőségtől lelkesek, a befektetők azonban kevésbé: a keddi bejelentés óta nemhogy nőtt, de megközelítőleg öt százalékkal csökkent a vállalat részvényárfolyama. Az indok, hogy a befektetők nem érzik olyan erősnek a mindenképpen függetlenségre vágyó cég termékét – részben ezért, részben pedig a Facebooktól való erős függősége miatt nem fog egykönnyen megtörténni az elválás. Mindettől függetlenül a rendszerben élő rendszer megkezdi működését és növekedését, amire az elemzők is biztatják annak alkotóit: meglátásuk szerint a kék oldal terjeszkedése egyre lassul, így most lesz majd esélye a Zyngának a növekedésre. Lassú víz partot most – tartja a mondás, ami jelen esetben nagy igazság; ha a vállalat türelmes, és képes kivárni a megfelelő időt az ugrásra, akkor egy erősebb és valóban független cégként folytathatja működését.

Azóta történt

  • Mi lesz veled, FarmVille?

    Nem kizárólag a közösségi oldallal való együttműködés a visszaesés oka, de ez is jelentős szerepet játszik a negatív eredményekben.

  • Leépít és előre menekül a Zynga

    A facebookos játékpiacot nemrég még domináló vállalat újabb jelentős leépítést jelentett be, de közben felvásárolja a NaturalMotiont.