A papírmentes iroda mítosz marad?

Több az oldal, kevesebb a papír

Több az oldal, kevesebb a papír

Az International Data Corporation (IDC) a világ egyik vezető IT vállalata, a japán OKI megbízásából egy kutatást végzett az elkövetkező évek várható piaci trendjeiről a nyomtatók világában.

Számos szakértő korábbi várakozásával ellentétben a papírmentes iroda - az ezredforduló divatos szlogenje - nem vált valóra. A dokumentumok elkészítéséhez még mindig a papír az első számú média, így az új kommunikációs csatornák lévén nemhogy csökkent a kinyomtatott oldalak száma, hanem egyenesen nőtt, hiszen a hosszabb szövegek, prezentációk korrektúrája, vagy akár a poszter, névjegykártya, vagy leporelló nyomtatása nem képzelhető el nyomtatás nélkül. Érdekes módon, az elmúlt 2 évben a papírfogyasztás nem nőtt lineárisan a kinyomtatott oldalak számával, és a kutatások további eltérést jeleznek előre.

Érdi-Krausz Gábor, az Oki ügyvezető igazgatója szerint: „A papírfelhasználás lassuló növekedése összefügg a kétoldalas nyomtatás elterjedésével, valamint azzal, hogy a felhasználók egyre inkább élnek azzal a lehetőséggel, hogy több oldalt kicsinyített formában nyomtatnak ki, ezzel a papírt hatékonyabban használják fel. Mindez összefügg a vállalatok költségcsökkentésre irányuló törekvésével. Ennek egy másik jellemző megnyilvánulása az, hogy az egyéni nyomtatókat sok helyen munkacsoportos készülékek váltják fel, amelyek több embert tudnak hatékonyabban kiszolgálni.

A papírfelhasználás növekedésének egyik oka az, hogy a helyi és regionális számítógép hálózatoknak köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az elektronikusan hordozott információk mennyisége, hozzáférhetősége és reprodukálhatósága. Így a korábbi „nyomtasd ki és terjeszd” elvet a „terjeszd és nyomtasd ki” eljárás váltotta fel, amely már sokkal több helyen generál nyomtatási igényt, ezzel egy időben pedig sokkal több nyomtató talál gazdára is.”

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Drágulhatnak a nyomtatók

    Pert fontolgatnak a gyártók hazai képviselői a reprográfiai díj nyomtatókra való kiterjesztése miatt.

Előzmények